• 0

"Nikad teža godina za nas stočare, ali krave prodavati nećemo": Proizvođači zarade do 60 dinara po litru

Goran Stranjanac iz Čačka objašnjava da je ove godine odustalo mnogo stočara od proizvodnje mleka, te su prodali svoja stada

  • 0
Čačak, selo Trnava

Foto: RINA

Usled teške situacije u mlečnom govedarstvu i niske otkupne cene mnogi stočari odlučili su da prodaju svoja stada i odustanu od proizvodnje mleka. Goran Stranjanac ipak nije jedan od njih, koliko god da je teško ne namerava da izađe iz ovog posla. Dve decenije bavi se stočarstvom i kako kaže, ne pamti težu godinu od ove.

- Nikad nije bila ovakva jurnjava za mlekom i ovakvi skokovi cena. Ova godina za nas proizvođače je bila izuzetno teška. Pogodila nas je suša, ekstremno visoke cene repro materijala ali moramo kvalitetno da hranimo stoku, kako bi mleko imalo zadovoljavajući kvalitet. Mi stočari se trudimo da koliko možemo i mogućnosti nam dozvoljavaju da to bude i higijenski čisto, bez dodataka bilo kakvih primesa - kaže Goran.

Iako je mleko osnovna životna namirnica, njegova cena ali i količina na tržištu variraju iz nedelje u nedelju. U zavisnosti od litraže, cena ide od 45 do 60 dinara što za sada nije najsrećnije rešenje za proizvođače sada kada je sve drastično poskupelo.

- Ne može ni cena mleka da ode, to će biti veštački i pitanje je šta će biti posle svega ovoga. Do sada je to bilo da su hleb i mleko osnovna životna namirnica. Ja sam svedok da u jednoj prodavnici vlada nestašica, žena je ušla da kupi litar mleka, prodavačica joj je rekla nema u rafovima nismo dobijali - kaže ovaj stočar iz sela Trnava kod Čačka.

Stoku nije otuđivao, borio se da je zadrži i ako je moguće proširi famu. Ljubav prema ovom poslu je na prvom mestu.

- Mnogi su digli ruke i prodali i imate nekoliko primera samo u ovom selu, ove godine zatvoreno je mnogo štala. Nikada se u te štale neće vratiti ni jedno grlo nažalost, iako su mnogi živeli od ovoga, borili se, ali izgleda više nisu mogli da izdrže - rekao je Stranjanac.

Video: Zbog vrućina krave daju do 3l manje mleka: Srećko je zato ugradio tuševe i ventilatore u štalu

(Telegraf Biznis/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>