• 0

Divlje pčele obožavaju Beč: 3 razloga koja ga čine idealnim mestom za ove insekte

Jedna od veoma retkih vrsta je stepska pčela Camptopoeum frontale, koja je poznata isključivo iz panonskog regiona, a u Beču je do sada dokumentovano samo nekoliko primereka

  • 0
divlje pčele

Foto: Sylvia Wanzenböck

U poređenju sa drugim gradovima, Beč ima veoma visok diverzitet divljih pčela.

Razlozi za to su klimatski uslovi, geografski položaj i dostupnost prirodnih staništa. U Beču je do sada otkriveno više od 450 vrsta divljih pčela, što predstavlja 66 odsto svih vrsta u Austriji.

Naučnici Prirodnjačkog muzeja u Beču trenutno istražuju područje u 22. bečkoj opštini, koje zauzima 90 hektara i predstavlja stanište za mnoge vrste divljih pčela. Jedna od veoma retkih vrsta je stepska pčela Camptopoeum frontale, koja je poznata isključivo iz panonskog regiona, a u Beču je do sada dokumentovano samo nekoliko primereka.

Ovoj vrsti je za odgajanje potomstva potreban polen čička i različka. Staništa su im suva i topla mesta, a druga posebna vrsta je mala pčela drvarica Xylocopa iris. Ona se gnezdi u stabljikama koje je sama izgrizla.

Ta vrsta pčela pati zbog raskrčenih, intenzivno obrađivanih i previše održavanih predela, jer oni ne nude dovoljno mogućnosti za gneždenje. Dokumentovanje posebnih vrsta divljih pčela je značajno radi očuvanja njihovih urbanih divljih staništa i pokazuje koliko su urbana područja važna za očuvanje biodiverziteta.

Video: Poludeli za Ivan-čajem: Od proizvodnje za svoju dušu do izvoza Amerikancima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>