• 10
 ≫ 

Nestašica mleka bila kratkotrajna, Nedimović ukazao da se bespotrebno kupuje i po 20 litara

 ≫ 

Bugarska i Rumunija skoro i da nemaju mlečnu industriju, Severna Makedonija takođe nema mleka...

  • 10
Muža krava mleko

Foto-ilustracija: Shutterstock

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da je litar mleka u Srbiji do pre nekoliko dana koštao jedan evro, a u okruženju između 1,35 i 1,7 evra i da čim postoji takva razlika prerađivačka industrija gleda da svoje proizvode proda skuplje.

"Srpsko tržište traži tu robu, proizvođači mleka traže cenu za svoju robu i dođe se u makaze da se desi kratkotrajna nestašica mleka", istakao je Nedimović gostujući na jednoj TV stanici.

Ocenio je da je na tržištu i društvenim mrežama proteklih dana bilo mnogo špekulacija i dezinformacija oko mleka, njegove cene, broja mlečnih krava u Srbiji.

Ukazao je i na još jedan problem, a to je da, kako je rekao, Bugarska i Rumunija skoro i da nemaju mlečnu industriju, Severna Makedonija takođe nema mleka a da su jedine dve države na ovim prostorima koje imaju dovoljno mleka Srbija i Bosna i Hercegovina.

Nestašice se i veštački izazvane 

"Pitanje je samo gde mleko završi. Da li na srpskim policama, kao UHT mleko ili u jogurtu, kiselom mleku, pavlaci, kojih ima dovoljno", zapitao je ministar Nedimović.

Naveo je da su i sa našeg tržišta kompenzovane nestašice mlečnih proizvoda u okruženju, kao što je recimo bilo u Austriji pre par meseci i da je zbog svega toga Vlada Srbije zabranila izvoz sirovog i pasterizovanig mleka do kraja septembra.

Nedimović je rekao da se nestašice nekada i veštački izazivaju a da se sada dešava da ljudi kupuju i po 20 litara mleka, za čim, kako je naglasio nema potrebe.

Prema njegovim rečima, nova Vlada Srbije će se pozabaviti merama vezanim za junice kako bi Srbija imala više mleka ali to, kako je rekao, mora biti vezano i sa mlekarskom industrijom.

Video: Kravama stavlja VR na oči: Pred očima joj pašnjaci, a evo zbog čega

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vrnjcanin

    8. septembar 2022 | 10:18

    Niko nije ni kupovao po 20 litra do onog dana kada ste vi napravili bestacku krizu

  • Ndejan

    8. septembar 2022 | 10:25

    Kako stvari idu...vodićemo mi decu u zoovrt da vide kravu !!!

  • Tihi

    8. septembar 2022 | 10:43

    Ako mi se kupuje 20l kupicu 20l.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>