• 3
 ≫ 

Neverovatan gest domaćina iz BiH: Besplatno daje šljive za pekmez, svako je dobro došao

 ≫ 

Ima skoro sve vrste voća, a ne bavi se voćarstvom

  • 3
džem od šljiva

Foto: shutterstock.com

Vlasnik impresivnog voćnjaka, Nijaz Huremović, u Kamičanima uzgaja više od 15 vrsta voća, a to mu nije primarni posao.

Plodovi su ove godine dobro rodili, a šljive za pekmez deli besplatno svima onima koji su voljni da ga pripremaju.

- Šlјivu za pekmez i za jelo dajem narodu besplatno. Svakom po dve velike kante, one za jupol, jer ja ne živim od toga. To mi je ljubav i hobi. Nešto proizvedem meda od jabuka, nešto napravim soka, a nešto ostavim i za zimnice. Ostatak, pa šteta je da propada, pa zato i poklanjam onima kojima treba - priča Nijaz.

Voćarstvo je postalo njegov hobi još 2005. godine, kada se u rodno mesto vratio iz Holandije. Svako stablo u voćnjaku, kako kaže, ima svoju priču, pišu Nezavisne novine.

- Svako stablo ima svoju priču, gde sam ga nabavio, gde našao, od koga sam ga dobio. Ove godine, pa sve je rodilo, čak i oskoruša (listopadno drvo iz porodice ruža) mi je rodila. Imam i dren, svega ima u izobilju - priča Nijaz, i dodaje da oko radova u voćnjaku ima i pomoć. Tu je supruga Samka kojoj ništa ne pada teško.

Od plodova voća, Samka priprema pekmez i ostale proizvode, a najveće zadovolјstvo joj je da sa stabla iz svog voćnjaka ubere domaću voćku, čiji ukus, kako kaže, nema zamenu.

- Najlepše je domaće. Ono mi je i najukusnije. Lepo je gledati kako raste, sazreva, dozreva. Bereš i jedeš, a najslađe je voće ubrati sa grane i pojesti - kaže Samka.

Inače, porodicu Huremović iz Kamičana možete uvek posetiti. Uz dobrodošlicu ćete dobiti i savet: kako da zasadite voćku i negujete je. Usput, u voćnjaku možete da probate i plodove Nijazovog voća.

Video: Poludeli za Ivan-čajem: Od proizvodnje za svoju dušu do izvoza Amerikancima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bjelopavlic

    12. septembar 2022 | 14:30

    Hvala dobri covece. Uvek ti Alah dobro dao. Ja iz Beograda nemogu da dodjem ali bi tako slatko jeli vase sljive. Veliki pozdrav

  • Vaske

    12. septembar 2022 | 19:57

    Lepo cuti.

  • nibrS

    12. septembar 2022 | 18:16

    I ja sam želeo i hteo da poklonim oko tri tone šljiva, svi koji su me nazvali pitali su dal' su pokupljene.... Sad' se istim časte komšijine ovce...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>