• 6
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tegla ajvara na najvećem sajmu zimnice "išla" na 1.000 dinara

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Hiljadarka" za teglu je, iz ugla proizvođača, realna cena jer je, kako kažu, sve poskupelo

  • 6
ajvar

Foto: shutterstock.com

Na dvodnevnom Festivalu zimnice u Koceljevi proizvođači iz ovog kraja su ponudili široku lepezu slatkih, slanih i kiselih proizvoda. Sve što je rodilo u voćnjacima i povrtnjacima, vredne domaćice iz koceljevačkih sela su preradile.

Upakovale su u hiljade tegli i flaša i iznele na štandove u centru varošice.

Harmoniji boja, ukusa i mirisa nije odolelo više hiljada kupaca koji su najviše kupovali ajvar, iako je, kako su komentarisali "kao đavo skup". Ipak, bez ajvara u špajzu ne dočekuje se zima, pa se retko ko vratio kući bez ovog specijaliteta.

U odnosu na prošlu godinu, za teglu domaćeg prženog ajvara od domaćih paprika i bez konzervansa, trebalo je izdvojiti 200 dinara više, odnosno čak 1.000 dinara.

"Hiljadarka" za teglu je, iz ugla proizvođača, realna cena jer je, kako kažu, sve poskupelo, a paprika je zbog velike suše slabije rodila.

- Napravili smo 1.200 kilograma ajvara i sve već prodali našim stalnim kupcima. Ajvar prodajemo od prvog sajma, punih 13 godina, imamo stalno kupce koji su zadovoljni - kaže Spomenka Sofranić iz Ljutica.

Iako se u marketima na jesenjim akcijama "industrijski ajvar" može kupiti za mnogo manje para, kupci hvale domaći ajvar domaćica iz Koceljeve.

- Kvalitet mora da košta više, ne može se sa ovim porediti onaj ajvar iz marketa, bez obzira što je tri puta jeftiniji - kaže penzionerka iz Valjeva.

Na sajmu u Koceljevi moglo je da se pazari i sveže voće i povrće za pripremu zimnice "u svojoj režiji".

- Ima paprike po 150, karfiol je 200, paradajz od 150 do 170 dinara, ima i zelenog i plavog paradajza, feferona i svega što je potrebno za pripremu zimnice - kaže Radmila Gajić.

Pored "klasične zimnice" koja podrazumeva turšiju, razne salate, pečene paprike, barene babure i rogu sa različitim dodacima, kornišone, slatka, sokove, sirupe, vredne domaćice iz Koceljeve su na tezge i iznele i maštovite neverovatne kombinacije ukusa.

Slano, slatko i kiselo... U kombinaciji šljive punjene kupusom i celerom, aromatični džem od jabuka sa nanom, egzotični džem od zelenog paradajza sa limunom, slatko od ljubičica, čili papričica.

Da li treba dati 1.000 dinara za teglu domaćeg ajvara?

Glasajte

U domaćinstvu Slavice Mitrović se pred sajam svake godine pripremi oko 3.000 tegli različitih proizvoda, a jedan specijalitet jedino ona ima na tezgi.

- Naš zaštitni znak je paprika somborka punjena feta sirom u devičanskom maslinovom ulju. Inače, sve što napravimo smo odgajili u našem voćnjaku i povrtnjaku uz dosta rada svih ukućana - priča Slavica.

Više od 50 domaćinstava iz koceljevačkog kraja prerađuje svoje proizvode umesto da ih kao sirovinu prodaju na tržištu i najveće količine zimnice prodaju na ovom Festivalu. Prednjače žene koje su nekada radile u fabrici "Voćar", zatvorenoj pre skoro dve decenije, ali su sačuvale recepture i svojim zlatnim rukama nadmašile zimnicu iz propale fabrike.

Video: Zašto kilogram boranije košta čak i do 300 dinara?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sibin

    25. septembar 2022 | 13:49

    Hahah, oni definitivno nisu normalni, obogatise se trgovci i proizvodjaci na nama!!!

  • Goran

    25. septembar 2022 | 12:35

    Vec u sredu na pijaci ce bit taj isti ajvar 500 din

  • Праведник

    25. septembar 2022 | 19:02

    Али најјача прича су паприке са фетом у девичанском маслиновом уљу и све сами праве. Нешто не видех маслињаке око Коцељеве... Маркетинг је чудо....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>