• 0

Jedni gosti odu, drugi dođu: Seoski turizam cveta na Rudniku, posebno u jednoj kući iz 1822.godine

Tokom letnje sezone pokazalo se da gosti najviše žele da prespavaju u prostorijama poput brvnara koje čuvaju duh starih vremena

  • 0
čuvarkuća, rudnik

Foto: Rina

Seoski turizam nikad nije bio razvijeniji u Srbiji, ali meštani na planini Rudnik bili su među prvima koji su počeli da se bave ovim poslom i to još pre dve decenije, dok čak ni korona nije "poterala" mnoge baš u ruralna područja.

Željni mira i tišine mnogi putnici namernici pristižu u domaćinstvo simboličnog naziva - Čuvarkuća. Tokom letnje sezone pokazalo se da gosti najviše žele da prespavaju u prostorijama poput brvnara koje čuvaju autentičnost i duh starih vremena.

- Ljudi najviše vole da osete tu domaću atmosferu, stoga nam je u planu da, kada se steknu uslovi, prilagodimo najstariju kuću na Rudniku, u našem dvorištu za goste - priča Biljana Milosavljević, vlasnica imanja.

Kuća je izgrađena davne 1822. godine i neophodno je da sačuva autentičnost, a da se prilagodi gostu koji želi da prespava u njoj.

- Za sada je ovo još uvek ideja, jer su neophodna veća finansijska sredstva, ali ne odustajem, spavaće se na slamarici i gosti će imati priliku da na jedinstven način proputuju po prošlosti - dodaje.

Za Biljanu odmora nema

Iako je leto gotovo, za ovo imanje odmora nema. Samo što je Biljana ispratila goste iz Bosne i Hercegovine i Makedonije, pristižu novi iz Vojvodine.

čuvarkuća, rudnik

Foto: Rina

A domaćica krije još jedan talenat, kulinarski.

- Nema te manifestacije na koju su me pozvali da se nisam odazvala, kao ambasador ovog kraja uvek se trudim da rudničko takovski kraj predstavim u najlepšem svetlu. Prirodne lepote planine Rudnik, ali i tradicionalna srpska hrana poput čuvene šneare neizostavna je na našoj trpezi kao i mlečni proizvodi, gibanica, proja, sarme, pasulj , ali i jagnjeće i praseće pečenje - objašnjava Biljana.

- Kada je reč o slatkim poslasticama, uvek je prisutna šneara, ali i torte poput Gabon za koju imam poseban recept i nema tog gosta koji se nije oduševio i tražio parče više - dodaje.

Dvorište koje je više puta osvajalo prestižne nagrade za najlepše, pa tako i ove, s pravom nosi taj epitet, jer Biljana ga sa posebnom pažnjom uređuje, dodavajući mu stalno neke novine.

Video: To je neka ljubav, poljoprivredom ne može svako da se bavi: Nemanja (24) želi da ostane na selu

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>