• 0

"Umesto 12 tona u gajbice sam stavio samo pet": Suša i mraz prepolovili ovogodišnji rod jabuka

Otkupna cena za jabuke u svežem stanju kreće se oko 35 dinara, dok je cena za drugu klasu i jabuke padalice kao i svake godine dosta niža

  • 0
Darko Topalovi  jabuke berba

Foto: Rina

Berba jabuka je u punom jeku, a sudeći prema izjavama voćara iz sela Miokovci kod Čačka ove godine će i i berači, ali i vlasnici parcela imati duplo manje posla. Pogođena mrazom i sušom rod jabuka je prepolovljen, ali ono što je opstalo je odličnog kvaliteta.

- Očekivao sam da ću u mom voćnjaku imati preko 12 tona jabuka, međutim u gajbice sam stavio samo pet. Vremenske turbulencije su desetkovali rod jabuke i zato su količine dosta manje. Ono što je preživelo mahom ide u prvu klasu - rekao je Darko Topalović iz sela Miokovci.

Otkupna cena za jabuke u svežem stanju kreće se oko 35 dinara, dok je cena za drugu klasu i jabuke padalice kao i svake godine dosta niža.

- Oni koji su je odmah u svežem stanju prodavali davali su je po toj ceni od oko 30 dinara za kilogram i gajbice sa njima, dok oni koji su imali uslove da je skladište u hladnjačama čekaju neku bolju cenu na zimu kada je nestašica na tržištu. Mi našu jabuku kao i svake godine stavljamo u hladnjače i spremamo za evropsko ali i za rusko tržište, kaže ovaj poznati čačanski voćar.

Ovogodišnja situacija sa jabukama samo još jednom dokazuje da je zarada u fabrikama pod otvorenim nebom poprilično neizvesna i da zavisi od niza faktora. Ipak, voćari se snalaze na razne načine, pa kad podbaci jedna kultura te godine gubitke nadomeste sa drugom voćnom vrstom.

- Možda ova godina nije bila sjajna kada je jabuka u pitanju pa smo se "vadili" na druge kulture kao što je trešnja koja je imali odličnu cenu, rod ali i kvalitet. Dobro smo prošli i sa šljivom, koju zbog roda koji je ove godine bio odličan nismo stigli sve ni da pokupimo a kamoli da predamo - zaključio je Topalović.

Video: Otvorena najveća plantaža organskih jabuka u Srbiji

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>