• 0

Draganove rajske ptice zbog svoje lepote poziraju kao modeli: Na ceni i preparirani paunovi

Rajske ptice iz Mačve, žive ili preparirane, lepotom, bojama i naročito repom nikoga ne ostavljaju ravnodušnim

  • 0
Dragan Lukić Salaš Noćajski Sremska Mitrovica odgajivač paunova paun paunovi Foto: Dragan Grujić

Dragan Lukić iz Salaša Noćajskog, kod Sremske Mitrovice, najpoznatiji je i najviše nagrađivani odgajivač paunova u Srbiji. Lepota rajskih ptica ga je opčinila pre petnaestak godina pa je nabavio jedan par, a onda je ljubav polako prerasla u mali biznis.

- Iako nisam puno znao o njima, počeo sam da ležem mlade ptice, a ubrzo i da ih prodajem širom Srbije i u susednim državama. Paunove ljudi kupuju da bi svojom lepotom, raskošnim bojama i velikim šarenim repovima krasili dvorišta, parkove, manastire ili etno sela. Svaku pticu sam izlegao iz jajeta, negovao ih i gledao kako rastu, menjaju perje, sazrevaju i izrastaju u prave lepotice i zato je svaki rastanak bio emotivan i tužan - priča Dragan.

Samo za jednim indijskim plavim paunom Dragan ne žali i od njega se ne razdvaja pošto ga je preparirao nakon što je uginuo. Lepotan koji je njegov ponos svojim repom od tri metra u prečniku i fluorescentnim okcima na njemu nekada je osvajao mlade paunice, a sada krasi dnevni boravak u njegovoj kući.

- On je kapitalac iz moje odgajivačnice. Bio je star oko 13 godina, pa prepostavljam da je uginuo od starosti, a možda je kljucnuo i neko parče metala, ekser ili žicu. Kako god, ovako prepariran ostaje uz mene dok sam živ jer nema tih para za koje bih ga prodao - dodaje Dragan.

Prelepi paun je Draganov "zaštitni znak" i kada često gostuje na televizijama, nosi ga sa sobom i na sajmove ukrasnih ptica i sitnih životinja, a do sada je imao i nekoliko "uloga" pred kamerama.

- Bio je fotomodel na snimanju u jednom profesionalnom studiju u Novom Sadu. I živi paunovi su bili manekeni, mada je sa njim slikanje proteklo lakše jer ne grebe noktima, pa ne moram kao kod živih da kandže obavijam kudeljom ili nekom pamučnom tkaninom da ne povrede manekene - ponosi se Dragan svojim modelima, čije su fotke iz editorijala za šminku stigle čak do Pariza.

Rajske ptice iz Mačve, žive ili preparirane, lepotom, bojama i naročito repom nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

- Ne kaže narod uzalud 'širi se kao paun', pa ni oči ne mogu da se skinu sa lepote, raskoši i gracioznosti dok mu je raširen veliki, šaren i kitnjasti rep - hvali Dragan svoje ljubimce.

Uzgoj paunova i drugih ukrasnih ptica i sitnih životinja sve češće je unosan biznis u kojem se ulaganja relativno brzo vraćaju.

Prodaju se jaja i mlade životinje, a paunovi, na primer, dobijaju na ceni ako su stariji i imaju veći raspon repa.

Takvi mogu da se prodaju i za 700 evra, kao i beli koji su od svih najskuplji jer ih je teško odgajiti, dok preparirani imaju cenu od 300 do 500 evra.

Video: To je neka ljubav, poljoprivredom ne može svako da se bavi: Nemanja (24) želi da ostane na selu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>