• 4

Rod i kvalitet grožđa odlični, ali je cena niža: Arsenijevići teško da će imati zavidnu računicu

Akontna cena bila je od 80 dinara za jedan kilogram, sada se ona kreće pred kraj berbe od 100-120 dinara

  • 4
Grožđe

Foto: Shutterstock

Berba grožđa završena je za ovu godinu, a voćari srpske Toskane ovih dana imaju pune ruke posla. Vinogradarstvo je u porodici Arsenijević tradicija i već treća generacija bavi se proizvodnjom grožđa. Na površini od oko 50 ari gaje sorte hamburg i italiju, a nakon završene sezone zadovoljni su količinom i kvalitetom prispelog roda.

- Godina je bila izazovna, a grad i suša su u par navrata desetkovali rod za oko 20 odsto, na kraju su prinosi bili bolji ove nego prethodne sezone. Plodovi su krupniji i manje je bilo truleži. Iz našeg vinograda u gajbice smo spakovali blizu pet tona lepog grožđa, što je solidna godina - priča Saša Arsenijević iz sela Božurnja kod Topole.

Iako je cena repromaterijala poskupela, kao i dnevnice berača, Arsenijevići nisu odustali od proizvodnje. Ipak, zbog niže otkupne cene teško da će imati zavidnu računicu.

- Rad u vinogradu traje tokom čitave godine. Sa lepim vremenom, s početka proleća počinje orezivanje pa sve do kraja oktobra. Ono što posebno razočara nas proizvođače koji svake godine proizvodimo ovo voće je cena, koja je bila niža u odnosu na prošlu godinu. Akontna cena bila je od 80 dinara za jedan kilogram, sada se ona kreće pred kraj berbe od 100-120 dinara, što je opet za nas nisko, dodaje ovaj voćar.

Oni se nadaju, kao i mnogi proizvođači, da će njihov trud moći da naplate, kada već plasman imaju zagarantovan.

- Za sve što proizvedemo, mi imamo kupca. Tržište nam je od Kragujevca do Čačka, a nešto prodajemo na pijaci - dodao je Saša.

Video: Obraše se vinogradi gore s krova zgrade: Da li ekološka arhitektura postaje stvarnost?

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rođak sa sela

    7. oktobar 2022 | 17:46

    Od svih poljoprivrednih radova u vinogradu je najveći posao. Od rezidbe do branja tu uvek ima nešto da se radi. Onda za svoje potrebe dođe muljanje grožđa pa bar dva pretakanja vina pa pečenje rakije. E onda tek 'zimska čarolija' do svetog Trifuna.😀

  • Sibin

    7. oktobar 2022 | 17:35

    Bacite ga u djubre ako vam je cena mala, vama bre seljacima nikad nista ne odgovara!!!!!!!

  • Vuking

    8. oktobar 2022 | 09:18

    A prošle godine bilo 60 din. Godinama je cena oko 1/2 evra.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>