• 0

Svetlana pretvara voće u povrće i obrnuto: Ovakvo slatko i sirće još niste probali

Trenutak kada je ostala bez posla, naterao je Svetlanu da se odluči na ovaj novi životni iskorak

  • 0
Slatko od belog luka Foto: RINA

U kuhinji Svetlane Divac iz Prijepolja nemoguće postaje moguće, jer kako drugačije opisati njen specijalitet koji je sama osmslila.

Mnogi su do sada probali slatko od dunja, malina, jagoda pa čak i od lubenice, ali da li ste ikada bar pomirisali slatko od belog luka? Upravo to je osmislila ova vredna i spretna domaćica koja kaže da su svi koji su ga probali - ostali izenenađeni. Ipak, tajnu pravljenja neobične poslastice nije želela da otkrije u potpunosti.

- Niko nije verovao da je moguće napraviti slatko od belog luka, ali svi koji su probali bili su oduševljeni. Za mnoge je taj specijalitet i dalje nepoznanica i ne znaju ni da postoji. Beli luk prvo ispečem, on se pretvori u kašu, a zatim sve to ide u šerpu. Kada se preradi, nema dejstvo luka, izgubi onu jačinu i neprijatan miris, a ukus mu postaje fantastičan - kaže Svetlana.

Trenutak kada je ostala bez posla, naterao je Svetlanu da se odluči na ovaj novi životni iskorak. U svojoj kući napravila je "mini fabriku" u kojoj stvara neverovatne gurmanske podvige za koje su ubrzo čuli mnogi. Osim slatkog od belog luka, probala je i mnoge druge neobične kombinacije.

- Veliki sam hedonista kada je u pitanju hrana, spojila sam lepo sa korisnim i sada radim ono što volim. Imamo veliko imanje i ja sam odlučila da uzgajam voće i povrće koje nema pesticide i nije prskano, a sve sama prerađujem. Prva ideja mi je bila da napravim slatko od zelenog paradajza, jer dok je to kod nekoga turšija, kod mene je postalo neobično slatko. Kada sam videla da je to dobro i meni se dopalo, krenula sam i od bundeve da pravim. Kada probaju, svi misle da je to slatko od šargarepe, a u stvari nije. Zatim sam počela jednu po jednu namirnicu da prerađujem i pretvaram povrće u voće i obrnuto - kazala je Svetlana iz sela Divac.

U njenim rukama, svo organsko voće i povrće biva na najuksniji način spakovano u tegle, ali ova Prijepoljka nije preskočila čak ni cveće.

- Od cveta jorgovana uspela sam da napravim slatko, koje je odlično za organizam, mnogi mi ponovo nisu verovali da ću uspeti. I ako za mnoge proizvode postoji recept, ja se uvek trudim da dodam nešto novo, čak sam stigla da napravim sirće od divljih jagoda - dodala je ona.

Ono što ostane, a da ne postane slatko u Svetalaninoj "maloj fabrici", ona ipak ne baca već prerađuje u likere, sokove i džemove.

Video: Bili smo u Italiji: Ovako se pravi čuvena kafe Vergnano koja postoji 140 godina

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>