• 8

U Mačvi počela setva pšenice: Zbog visokih troškova mnogi seju žito iz ambara umesto deklarisanog

U mačvanskom kraju strnim žitima se seje 30.000, od kojih pšenicom oko 20.000 hektara

  • 8
Agro - Setva psenice

Foto: Telegraf/Dragan Grujić

Posle obilnih kiša i stabilizacije vremenskih prilika poljoprivrednici u Mačvi istovremeno beru kukuruz i seju pšenicu. Na njivama je više sejalica, pa su svi proizvođači koji znaju prednosti setve u optimalnom roku zadovoljni što je "miholjsko leto" potrajalo i ne gube vreme da bi seme bacili u brazde.

U mačvanskom kraju strnim žitima se seje 30.000, od kojih pšenicom oko 20.000 hektara.

Vladan Đenadić je na vreme uzorao njivu sa koje je skinuo kukuruz i kao svake godine na vreme posejao pšenicu i ječam.

- Posejao sam dva hektara pšenice i pola ječma. Kod izbora semena opredelio sam se da mnogo ne eksperimentišem. Uz 'Solehio' ponovo sam sejao 'Aveniju' koja je rana sorta, otporna na bolesti i ne poleže što je jako važno - kaže Đenadić.

S obzirom na povoljne vremenske setveni radovi će prvi put posle nekoliko godina moći da se obave u optimalnom roku do kraja oktobra. Poljoprivredni stručnjaci, naime, smatraju da je najbolje vreme za setvu između 11. i 20. oktobra, a zakasnela setva se direktno odražava na prinos i ne može se ni jednom merom popraviti.

- Setvom pšenice van optimalnog roka, ishod se ne može predvideti, ali je smanjenje prinosa evidentno neizbežno. Koliko će to smanjenje biti zavisi od proleća. Ukoliko su mart i april topliji odnosno dođe do naglog skoka temperature, doći će do većeg smanjenja prinosa iz kasnije setve. Ali, ako je proleće hladnije i to traje duže, onda se prinos iz kasnije setve može bolje realizovati - istakli su u Poljoprivrednoj stručnoj službi.

 

Prema računici poljoprivrednika, od oranja i pripreme zemljišta, repromaterijal, đubrenje i setvu ove godine je potrebno oko 140.000 dinara. Da bi smanjili troškove mnogi poljoprivrednici se odlučuju da umesto deklarisanog semena, koje je za godinu dana poskupelo između 50 i 60 posto, seju pšenicu iz ambara ili kombinuju sertivikovano i seme iz ambara iako znaju za narodnu "kakva setva - takva žetva".

- Semenska pšenica je poskupela, o đubrivima i gorivu da ne govorim. Zato sam ostavio prošlogodišnju pšenicu, prva reprodukcija, pa ću sam obaviti trijerisanje i zaprašivanje i iduće nedelje posejati - rekao je poljoprivrednik Marko Đurić.

Video: Traktor, knjiga i basket: Bogdan u svoj Gaj dovodi ekipe iz Beograda na turnir koji je sam pokrenuo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    16. oktobar 2022 | 22:53

    Za neke je Beograd na vodi Srbija a ne običan život gradjana svaki dan i razni problemi i šta se sve dešava svaki dan,ali o tome niko ništa i poskupljenje života i cene i male plate i itd ,bitno da se non stop priča o Rusiji ili o Kosovu ,kao da ništa drugo ne postoji ...

  • ljakse

    16. oktobar 2022 | 22:08

    da odradis sve kako treba oko 800e ti treba po 1ha,i to bez goriva,pripreme zemljista za setvu i same setve...

  • Geras

    16. oktobar 2022 | 20:38

    Za 50 ari seme košta 100 evra... E sad zamislite za 40 hektara....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>