• 18
 ≫ 

"Više nisam optimista da može da bude bolje": Veroljubova farma skoro potpuno prazna, mora da proda sve krave

 ≫ 

Gubitke na farmi krava pokrivao je sin Ivan koji ima farmu ovaca. Obojica su konačno "presekli" i odlučili da ostave samo jednu kravu da bi imali mleka i sira za svoju porodicu

  • 18
Agro Rasprodao krave prazna farma Foto: Dragan Grujić

U maju ove godine smo pisali o Veroljubu Iliću (53), farmeru iz Klenja u Mačvi, kada se požalio na katastrofalno stanje u mlečnom govedarstvu zbog čega je najavio da će da rasproda svih 30 Simentalki i junica.

Pre šest meseci ovog vrednog farmera od konačne odluke da digne ruke od mleka i krava mogao je da odvrati samo tračak nade da će se nešto pozitivno promeniti. Na žalost, to se nije dogodilo, pa je njegova farma posle više od dve decenije skoro sasvim prazna.

Rasprodao je skoro sve krave i junice. Svega još 5 krava i 10 junica čekaju da se pojavi kupac da ne bi, kao nekoliko grla ranije, bile prodate za klanje.

- Više nisam optimista da može da bude bolje. Borili smo se za višu cenu mleka i nismo se izborili, hrana je duplo poskupela pa se po ovim cenama mleka više ne isplati držati krave. Poslednje dve godine svakog meseca umesto zarade imao sam minus oko 2000 evra i samo produžavao agoniju oklevajući jer mi je bilo žao - priča Ilić.

Gubitke na farmi krava pokrivao je sin Ivan koji ima farmu ovaca. Obojica su konačno "presekli" i odlučili da ostave samo jednu kravu da bi imali mleka i sira za svoju porodicu.

- Žao mi je, kome ne bi posle 25 godina koliko sam bio posvećen ovom poslu. Dnevno smo u proseku prodavali 400 litara. Možete li zamisliti koja je to količina mleka za sve godine. Još je poraznije što smo za ovo vreme genetiku Simentalki koje isključivo držimo usavršili da dalje ne može. Naše krave su bile višestruke šampionke stočnih izložbi i najprestižnijeg Novosadskog sajma - dodao je Ilić.

Imao najbolja grla

Na izložbi Simentalki, održanoj nedavno u Bogatiću, Ilić je imao najbolja grla. Prvotelka Marija je po oceni stručne komisije proglašena za apsolutnu šampionku, a junica Maja za šampionku u svojoj kategoriji.

Poslednjim priznanjima se on i sin Ivan nisu radovali dok su primali pobedničke pehare. Veroljub nije mogao da sakrije ogorčenost i razočaranje zbog poražavajućeg odnosa prema proizvođačima mleka zbog kojeg on nije jedini koji odustaje od proizvodnje, pa je mleka sve manje na tržištu.

- Krave ne znaju za Božić, Uskrs, slavu ili preslavu, a mi smo oko njih radili 24 sata. Više neće biti mleka sa naše farme, neka marketi prodaju mleko iz Poljske - ironično je prokomentarisao Ilić koji će na svojoj farmi ubuduće mleko toviti bikove umesto da muze krave.

Video: Posetili smo nestvarnu farmu vodenih bivola skrivenu na obodu Titelskog brega

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ABC

    19. oktobar 2022 | 21:18

    Vazno da mi imamo ministarstvo za opstanak sela, kancelarije, vozace, itd itd. A seljaka ko je@%.

  • Boža zemunac

    19. oktobar 2022 | 21:48

    Užas. Strašno. Ko je ovde lud.

  • Srbin

    19. oktobar 2022 | 23:12

    E ovo je porazavajuce...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>