• 1

Nikola od malih nogu uči decu da hrana neće pasti sa neba: Ostao na selu i nastavio tradiciju dugu pola veka

"Dugo se gradilo i što kažu naši stari sticalo da bi se sad sve to batalilo", priča mlađi Krstić

  • 1
nikola krstić, žitorađe, paprika, povrtarstvo, imanje Foto: Nikola Krstić

Porodica Krstić iz sela Glašince nadomak Žitorađe ostali su na svojih 10 hektara zemlje, nastavljajući bogatu tradiciju bavljenja povrtarstvom u ovoj porodici dugu više od pola veka prenosi Blaceinfopress.

U 13 velikih plastenika ukupne površine oko 50 ari, pretežno se gaji paprika, a u zimskom periodu spanać. Na površini od 10 ari gaje se tikvice, a ostali deo imanja je pod žitaricama gde su kukuruz i žito najzastupljeniji, priča mladi Nikola Krstić.

- Jedan hektar je pod vinogradom koji je u fazi uklanjanja zbog nedostatka vremena i nedostatka radne snage. Uglavnom robu dajemo lokalnim piljarama i marketima - pojašnjava Krstić, koji sa suprugom i roditeljima, uspešno vodi ovo prestižno gazdinstvo u Topličkom kraju.

Nikola priča da sa suprugom uči ćerkice, od tri i četiri godine, da od malih nogu vole selo, a često ih povede i na imanje.

- Jer je i mene moj otac vodio i učio, a nije loše da znaju od malena da hrana neće pasti sa neba, nego moramo da je proizvedemo - ponosno ističe Nikola.

Planovi Krstića su usmereni ka povećanju proizvodnje u plastenicima.

– Već smo ušli u proces subvencije gde smo ostvarili sva prava i odobrili su nam sve, samo čekamo uplatu države…Pisali smo još plastenika, nov traktor za plastenike i opremu za zagrevanje plastenika i nadamo se da će sve to da se realizuje u novoj godini - ističe Nikola.

- Dugo se gradilo i što kažu naši stari sticalo da bi se sad sve to batalilo.Žao mi je da dignem ruke od imanja i borim se kolko mogu iako to nije ni lako, a ni toliko profitabilno. Ali jednostavno volja čini svoje - dodaje.

Veliku podršku i oslonac ima u bratu koji je otišao u Ameriku i zahvaljujući kome zna da ima finansijsku podršku uvek kada prigusti.

Video: Crne kokoške najskuplje na tržištu: Cena im dostiže čak do 5.000 evra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jelena

    23. oktobar 2022 | 15:17

    Divna i radna porodica. Deda, kum Pera je preneo mladim generacijama ljubav prema selu. Sin i unuci su nastavili tamo gde je on stao. Sve čestitke Nikoli jer pored diplome koju je stekao školovanjem, njega je ljubav i tradicija porodice naučila da se kućni prag čuva i nadogradjuje.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>