• 0

Šećevići ubrali čudnu papriku: Gaje ih dugi niz godina, ali nikada nisu pronašli ovakvu

Zanimljiv plod ubrao je najmlađi član porodice

  • 0
blizanačka paprika, blizanački plod, paprika, šumadija, šećevići

Foto: Rina

Kraj oktobra je vreme kada se radovi u polju privode kraju, ali u plodnoj Šumadiji to nije slučaj. Miholjsko leto koje nas je zadesilo pokazuje svoja neverovatna čuda.

Naime, verovatno ste bar jednom imali priliku da uberete dva ploda šljive na jednoj peteljci, ali da li ste videli dva ploda paprike koje uprkos veličini i težini drži jedna mala zadebljala peteljka. Ovaj blizanački plod pronađen je na imanju Šećević u selu Banja nadomak Aranđelovca.

- Brali smo papriku u plasteniku za pripremu ajvara, u početku ni sam nisam primetio o čemu se radi, mislio sam da su se dve paprike zamrsile odnosno njihove peteljke, i samo sam ubacio u kofu. Tek kada je trebalo da ih stavimo na šporet da pečemo ja sam video da su dve paprike na istoj peteljci i da su bliznake - kaže najmlađi u porodici Šećević, Đorđe koji je imao najviše sreće da pronađe ovaj neobičan plod.

Ovaj dečak ističe da su na imanju ubrali na desetine kilograma paprike, ali da je samo on pronašao ovako nešto. Stariji u porodici potvrđuju da je ovo prvi put da ovakav plod paprike vide, a verovatno i jedini.

- Gajim papriku dugi niz godina, nikada nisam imala priliku da pronađem takav plod, nisam čak videla ni u prodaji. Unuk je sasvim slučajno pronašao, od tada stalno traži u plasteniku, ne bi li ponovo pronašao istu, ali ne vredi, priroda ima svoje ćudi, iznenadi nas na njoj svojstven način ali ko zna da li će se takav primerak ponovo pojaviti - priča Dušica Šećević.

Slične plodove, tzv. bliznake najčešće smo mogli videti na granama šljive uglavnom sorte Stenlej. Plodovi blizanci su anatomski povezani mezokarpom, pri čemu jedan može biti i zakržljao.

Dvostruki plodovi nastaju kod cvetova u kojima su formirana dva plodnika, a sve kao posledica vodnog stresa tokom žarkih letnjih meseci, objašnjavaju stručnjaci.

Video: Telegraf u poseti najvećoj fabrici za proizvodnju ulja od ruže: Litar košta neverovatnih 5.500 evra

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>