• 1
 ≫ 

Predrag je otišao putem kojim se ređe ide: "Od obrađivanja papaka može lepo da se živi"

 ≫ 

Mladić obradi i do nekoliko hiljada goveda godišnje, a često radi prekovremeno jer ne može sve da stigne

  • 1
Specijalni rezervat prirode Zasavica krave Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Predrag Belenzade (31) iz Gradiške jedini se u Bosni i Hercegovini bavi profesionalno obradom papaka kod goveda prenose Nezavisne.

Njegov dan otprilike izgleda ovako: Ustajanje u pet ujutru, priprema opreme i kretanje put Bužima, Velike Kladuše, Čapljine ili Gacka.

Kako priča, ovim poslom se bavi preko šest, a veterinar je već oko 13 godina. Objašnjava da je svima na početku čudno zašto se baš bavi ovim poslom, ali su se već navikli.

- Kažu mi ljudi svašta. Najčešći su komentari "dete šta ti je ovo trebalo", jer, znate nije ovo baš čist i lagan posao, međutim, može od njega lepo da se živi - priča Predrag.

Njegov posao je od izuzetnog značaja za farmere, jer im povećava prinose mleka i do 20 odsto nakon tretmana sa papcima.

Sve radi specijalna mašina, u koju se fiksiraju goveda, a nakon toga sve je u rukama ovog mladića.

- Poželjno je raditi dva puta godišnje obradu papaka. Jedan tretman po govedu košta oko 20 maraka (oko 1.200 dinara), bez dodatnih troškova koji uključuju lečenje. Verujte nema svako želudac za ovakve stvari, pogotovo kada su papci bolesni, kada se pojave čirevi i tako dalje, ali smisao ovog posla i jeste spasiti goveda. S obzirom da se ovim poslom bavim preko šest godina, uspeo sam da nabavim mašinu, koja je praktična i u koju samo treba da uteramo govedo, nakon čega sledi rutinski posao obrade - dodaje.

Imao je prilike i da radi u jednom domaćinstvu u Posušju, za čoveka koji je vlasnik jednog od najskupljih bikova u BiH.

- Morate da volite svoj posao, a za mene su izazov nova poznanstva i određene specifičnosti, kao što je taj bik iz Posušja koji košta preko 100 hiljada maraka, ali s njima je lako raditi jer često putuju po koridama, pa lako uđu u mašinu, iako mnogi misle da je teško raditi s njima - pojašnjava.

Kako priča, posla u ovoj branši zaista ima, pa tako Predrag obradi i do nekoliko hiljada goveda godišnje, a često radi prekovremeno jer ne može sve da stigne.

Video: Zbog vrućina krave daju do 3l manje mleka: Srećko je zato ugradio tuševe i ventilatore u štalu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Helena

    23. oktobar 2022 | 12:50

    Svaka cast mladicu. Dao ti dragi Bog dobro zdravlje i da te sreca uvek prati.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>