• 1

Peričino ime se među odgajivačima golubova izgovara s poštovanjem: Njegovi lepezani su živa umetnost, i biznis

Iskusni odgajivač je novi tip šild lepezana prirodnim ukrštanjem, koje traje nekoliko godina, doveo do perfekcije

  • 1
Lepezani Perice iz Vrsca Foto: D.G.

Vitalni Perica Martinov (73) iz Vršca i u osmoj deceniji opčinjen je golubovima - svojom dečačkom ljubavi. Od 13 godine druguje sa pernatim lepotanima, a danas se njegovo ime među odgajivačima golubova u Srbiji izgovara sa poštovanjem.

Perica je jedan od najpoznatijih odgajivača lepezana, ukrasnih golubova sa repom u obliku lepeze, za koje kaže da su najlepši od svih rasa, a poslednjih deset godina se posvetio usavršavanju do perfekcije novog tipa šild lepezana čije je poreklo iz Nemačke i Kanade.

Perfekciju ove rase golubova, što su potvrdila priznanja na izložbama, Martinov je postigao prirodnim ukrštanjem koje traje nekoliko godina.

Objašnjava kako postoje jednaki standardi, ali da od iskustva odgajivača zavisi da li će postići perfekciju ili će iz legla dobiti samo lepog goluba.

- Potrebno je da imate dobar genetski materijal i onda da odradite sve što vam se sviđa po sopstvenom ukusu. Treba da osetiš šta treba da se dodaje, pa ako golub ima lepo telo, rep, nogicu i glavicu, a nema lepe crte onda u sledećoj reprodukciji ubacujete dobro ocrtanog goluba da bi se taj nedostatak ispravio. Kada se to postigne i hoćeš da do perfekcije dovedeš figuru i rep, onda tražiš goluba koji ima sve druge savršene osobine i rep sa širim i dužim perom - kaže Martinov.

Unikatna golubica u žutoj boji

Osnovna boja šild lepezana je bela, koja se u reprodukciji čisti, a boje koje ih krase, kao što su boja kafe, crna, melanž ili bilo koja druga, dobijaju se ukrštanjem i kombinacijom različitih boja.

To se postiže pigmentacijom u krvi i nakon dugo vremena dobijete nijansu koja vas iznenadi. Tako je Martinov u svojoj odgajivačnici dobio unikatnu golubicu u žutoj boji, jedinu među 70 mladih golubova.

- Perfekcija podrazumeva da kada posmatrate goluba od glave do nogica primetite i osetite "prefinjeni filing". Čista bela boja perja, malo telo, nizak stas lepo očitovano telo, kratke noge i sitan gaz, to su najvažnije karakteristike goluba za kojeg može da se kaže da je dostigao perfekciju. Ima dosta odgajivača šild lepezana, a malo onih koji imaju dara da traže perfekciju - kaže Martinov.

Zbog svega za šild lepezane Perice Martinova se s pravom može reći da su "živa umetnost".

Posvetio im je dosta strpljenja i ljubavi, a oni mu uzvraćaju priznanjima sa izložbi na kojima dobijaju najviše ocene i "muzikom" koju u harmoničnim kratkim taktovima izvode svojim kratkim nogicama dok šetaju ili se vrte kao čigre u kavezu ili na betonu.

Zahvaljujući svojim prelepim prijateljima, Perica je stekao dosta prijatelja jer ih često izlaže i prodaje na sajmovima ukrasnih ptica. Kaže i kako je sebi, bez obzira na visoke troškove putovanja, postavio za cilj da promoviše šild lepezane koje je "doveo do perfekcije" i edukuje mlade odgajivače golubova prenoseći im svoje bogato iskustvo.

Najviše se, priznaje, raduje kada pred kavezom sa šild lepezanima gužvu naprave mladi i deca, što ga vrati u detinjstvo kada je i on zavoleo golubove.

- Ja se uvek zabavljam kada sam sa svojim golubovima bilo da sam kod kuće kada ih češljam ili perem nogice ili kada ih izlažem na nekom sajmu. Srećan sam kada kod mladih podstaknem interesovanje da gaje golubove i govorim im da je bolje da slobodno vreme provode sa pticama nego za računarom - dodao je na kraju iskusni odgajivač i veliki zaljubljenik u lepezane.

Video: Bili smo u Italiji: Ovako se pravi čuvena kafe Vergnano koja postoji 140 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>