• 8
 ≫ 

Uvozni krompir označe kao "ivanjički": Kako da znate da li je pravi? Dobrivoje objašnjava cake

 ≫ 

Kad se ispune svi uslovi, odličan rod ne izostaje

  • 8
Ivanjica ivanjički krompir Foto: RINA

Za ivanjički krompir kažu da je najkvalitetniji, a razlog za to je mikroklima specifična za ovo područje. Upravo zato na visovima planina Mučanj i Javor nema praznog polja, jer su seljani posvuda zasadili ovo povrće.

Na imanju Dobrivoja Krsmanovića iz Katića raste krompir težine i do dva klograma. Recept za to je, kako kaže, dobro seme, ali i dobra njiva i veliki rad. Kad se svi ovi uslovi ispune, odličan rod ne izostaje.

- Ne može krompir u polju biti kao na brdu, na visini je 40 posto bolji bez obzira gde je. Ovde kod nas je odlična mešavina tri mediteranske klime, temperatura ne prelazi 30 stepeni, i zato naš krompir ima poseban kvalitet. Najbolje jeuzorati u jesen, i nikako ne preskočiti domaći prirodni stajnjak, jer je to veoma bitno. Bez dobrog stajnjaka, nema dobrog krompira - priča Krsmanović.

Krompir iz zapadnog dela Srbije važi za najkvlitetniji, sa posebnom aromom i ukusom. Poznat je i van naših granica, pa se na pijacama čak i uvozni često potpisuje kao "ivanjički".

Ali, evo kako da znate da li je krompir koji kupujete zaista ivanjički.

- Kad ga uzmete u ruku, zemlja oko njega bude rastresita i peskovita, a ne bude crna kao da ste ga spremili za pohovanje u ugljenoj prašini. Kad ga presečete struktura mu je jasna i čista, bez ikavih linija - objašnjava Dobrivoje.

Posebna klima i nadmorska visina iznad 1.000 metara, jesu razlozi zbog kojih je upravo ovo podneblje idealno za proizvodnju krompira. Dobrivoje ima ukupno šest hektara zemlje, a svake godine uzima i nešto pod zakup, menja i eksperimentiše sa sortama, jer je najvažnije da dobro prolaze na tržištu.

Video: Poludeli za Ivan-čajem: Od proizvodnje za svoju dušu do izvoza Amerikancima

(Telegraf Biznis/Rina)

Video: Ovako do detalja izgleda rušenje nekada čuvenog hotela: Zbogom Jugoslavijo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZoxiNS

    30. oktobar 2022 | 15:19

    Sedite u kola ljudi i provozajte se na selo. Uvek ce neko imati da vam proda svoj domaci krompir. Mi smo kupili 200kg od ljudi sa planine gde imamo vikendicu. Zdravo raslo, bez prskanja, preukusan. Mirni celu zimu i prolece. Necemo kupovati promrzli krompir po marketima.

  • Namesnik

    30. oktobar 2022 | 20:15

    Beogradjani, kada krenete na vikend na Zlatibor pa vi svratite u neko selo uz put, kupite domaci krompir od mestana bilo gde. Ne trujte se sa uvoznim

  • Др

    30. oktobar 2022 | 16:43

    Само Гробари могу препознати оргинал ивањички !!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>