• 0

"Otišao sam u svet, ali koreni su me vukli nazad": Mladenova rakija nominovana za UNESKO

Čačanin ističe značaj geografskog porekla, a u njegovom degustacionom podrumu, sve je u duhu zavičaja

  • 0
Mladen Jovašević šljiva šljive ranka ranke šljivovica Mladen Jovašević / Foto: RINA

Pre nekoliko decenija napustio je svoj zavičaj, ali se onda vratio rodnom selu. Mladen Jovašević živi u Londonu, ali je odlučio da ne zapostavi imanje u Prijevoru kod Čačka.

Podigao je zasade čuvene šljive ranke i proizvodi ono po čemu je ovaj kraj nadaleko poznat i čuven u čitavom svetu - rakiju šljivovicu, koja je čak nominovana za UNESKO listu.

- Detinjstvo sam proveo u podnožju planine Kablar, otišao sam u svet, ali koreni su me uvek vukli nazad. Svuda je lepo, ali gde god se kaže rakija - prva asocijacija je Čačak. To je naš brend i na njemu treba raditi. Nema razloga da naša rakija ne stoji rame uz rame na svim svetskim policama, barovima i hotelima - kaže Mladen Jovašević.

Njegova plantaža autohtone sorte ranka prostire se na 15 hekatara i broji oko 6.000 stabala. Šljivici su specifičlni po tome što su u potpunosti organski, sadnice su prikupljane u šumama Kablara i Ovčara, a sve se uzgaja bez pesticida.

Mladen ističe značaj geografskog porekla, a u njegovom degustacionom podrumu sve je u duhu zavičaja: od kablarskog kamena do bureta stoletnog hrasta u kome odležava "kablarski žubor".

- Zašto bismo išli na stranu, kada sve imamo ovde u krugu od tri kilometra. Naravno, to je ideja, osnovna vodilja da sve napravimo da bude domaće, lokalno, autohtono; zašto bismo se stideli i uzimali nešto tuđe, kad imamo sve mnogo kvalitetnije - zaključuje Mladen.

Mladen Jovašević šljiva šljive ranka ranke šljivovica Foto: RINA

Iz Instituta za voćarstvo ističu da ova stara autohtona sorta šljive daje dobre proizvode, ali se mora strogo pratiti red u zasadima čuvene ranke, koja je nekada bila na mestu broj jedan.

Video: Recept za uspeh destilerije u šumadijskom selu - rakija sa ukusom zlata

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>