• 3

Premije za mleko za drugi i treći kvartal ove godine biće isplaćene do kraja 2022.

Predsednik Upravnog odbora SPAS Zoran Milićević rekao je Tanjugu da su ova obećanja od ministarke dobili nakon što su se požalili na neravnomernu islatu premija za mleko

  • 3
mleko

Foto: shutterstock.com

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković razgovarala je sa predstavnicima Saveza proizvođača agroprivrede Srbije (SPAS) o aktuelnim problemima u agraru i obećala da će premije za mleko za drugi i treći kvartal ove godine biti isplaćene do kraja 2022.

U Ministarstvu poljoprivrede je rečeno Tanjugu da je na sastanku, koji je održan ove nedelje, poljoprivrednicima članovima SPAS rečeno da ministarstvo radi na uvođenju sistema elektronske uprave u agraru, što će doprineti bržoj obradi dokumentacije prispele na državne konkurse za poljoprivrednike i ažurnijoj isplati sredstava koja se dodeljuju po tom osnovu.

Predsednik Upravnog odbora SPAS Zoran Milićević rekao je Tanjugu da su ova obećanja od ministarke dobili nakon što su se požalili na neravnomernu islatu premija za mleko, jer su neki proizvođači dobili novac za treći kvartal, a nekim proizvođačima još nije isplaćena premija za drugi kvartal.

Milićević je dodao da su članovi SPAS tražili državne podsticaje po grlu stoke i pomoć za nabavku priplodnog materijala.

- Stočni fond nam je uništen, a trebalo bi da se vratimo na nakadašnje pozicije, kada je Srbija izvozila mleko, mlečne proizvode i meso - rekao je Milićević.

On je naglasio da je tokom razgovora ukazano i na prekomerni uvoz svinja, prasadi, mesnih prerađevina i zamrznutog mesa.

- Svesni smo da nakon usvajanja SSP-a iz 2008. ne možemo da zabranimo uvoz, ali smo tražili da se to redukuje i svede na manje količine, jer uvoznici finansiraju stranu proizvodnju, a našu gase - napomenuo je Milićević.

Kaže da su ministarki Tanasković skrenuli pažnju na zloupotrebe prilikom zakupa državne poljoprivredne zemlje i da se dešava da pojedinci uzimaju zemlju po pravu prečeg zakupa, a da i nemaju stoku ili nemaju dovoljno grla stoke za površine koje zakupljuju.

- Dešava se i da neki dobiju zemlju, pa je daju u podzakup. Zato smo tražili da budu kažnjeni i da im se oduzme ta zemlja - rekao je Milićević.

On je naveo da su predstavnici SPAS predložili da se poljoprivrednicima, a pre svega stočarima, obezbedi više subvencionisanog goriva i zamolili da se stane na kraj zloupotrebama pojedinaca.

- Ima zloupotreba subvencionisanog goriva u kojima ljudi koji su registrovali gazdinstva uzimaju gorivo na pumpama, a onda ne obrađuju njime svoju zemlju, nego ga preporadaju. Zato smo tražili da se subvencionisano gorivo izdaje prema obradivim površinama i da čak stočari dobiju veće količine dizela - naveo je Milićević.

On je kazao da je Tanaskovićeva najavila da će nakon rebalansa agrarni budžet iznositi pet procenata budžeta Republike i da će sledeći sastanak sa članovima SPAS zakazati pred Novu godinu, da bi se sumiralo šta je urađeno u međuvremenu.

- Mi smo insistirali na formiranju radne grupe koja bi se periodično sastajala i razmatrala tekuće probleme u agraru - rekao je Milićjević i najavio sastanak članica SPAS za 19. novembar ove godine u Somboru.

Video: Zbog vrućina krave daju do 3l manje mleka: Srećko je zato ugradio tuševe i ventilatore u štalu

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Poljoprivreda na izdisaju

    4. novembar 2022 | 14:09

    Hvala lepo, mlekare trupliraju zaradu na mleka - mleka nema u prodaji( znači prodate zalihe, uvezli smo za 10 milijarde din)- 20% ide državi- i opet se kasni sa mizernim podsticanjem mlekarstva... Očekujte da samo uvozite mleko jer se ovo ne isplati od ovoga se ne može živeti više, hvala

  • Beb

    4. novembar 2022 | 14:22

    Kome???

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>