• 0
 ≫ 

Srbija ima najviše košnica na svetu: Godišnje proizvede preko 7.000 tona meda

 ≫ 

Država će i u budućnosti nastaviti sa podsticajima za pčelare

  • 0
med

Foto: Pixabay

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković izjavila je da je, zahvaljujući državnoj podršci, Srbija danas zemlja sa najviše košnica po glavi stanovnika na planeti, da se broj košnica i dalje kontinuirano povećava, a da prosečna godišnja proizvodnja meda iznosi preko 7.000 tona.

Kako je saopštilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, na otvaranju 23. Međunarodnog stručnog seminara pčelarskih udruženja u Aleksincu koji je organizovala Regionalna asocijacija pčelarskih organizacija jugoistočne Srbije, Tanasković je ocenila da je pčelarstvo poslednjih godina doživelo snažan razvoj, da je med postao značajan izvozni proizvod Srbije i najavila da će država i u budućnosti nastaviti sa podsticajima za pčelare.

Tanasković je ukazala da je bolja organizacija pčelara u pogledu otkupa i distribucije dovela do povećanja broja košnica, s obzirom da je izvozna tražnja povećana.

Sem toga, istakla je, pčelari u Srbiji pored nacionalnih podsticajnih mera, mogu da dobiju i sredstva po osnovu konkursa koje Srbija realizuje u saradnji sa Svetskom bankom.

Predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) Rodoljub Živadinović naveo je da država danas izdvaja više od sedam miliona evra podrške pčelarstvu kroz subvencije, kao i da je sa 25 odsto učestvovala u troškovima izgradnje pogona za plasman meda.

Video: Mladi iz ovog srpskog grada sve ređe odlaze, pokreću svoje biznise i lepo zarađuju

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>