• 3

Cena kupusa dvaput niža nego lane, ali samo na njivi: Do pijace poskupi nekoliko puta

Za razliku od prošle godine, kada je zbog dugotrajne suše rod bio manji skoro za trećinu, ove jeseni je cenu oborila veća ponuda

  • 3
Dragan - Stigao kupus

Foto: Dragan Grujić - Mačva Press

Cena kupusa u šabačkom kraju je dvostruko niža nego prošle jeseni, zbog čega su povrtari nezadovoljni i razočarani.

Nakupci na njivi na veliko plaćaju kilogram između 15 i 20 dinara, dok manje količine do 100 kilograma za kiseljenje i ribanac "idu" po ceni od 25 do 30 dinara.

- Sa njive od pola hektara do sada smo na veliko prodali oko 1,5 vagon po 18 do 20 dinara, kako se sa kojim kupcem dogovorimo, a manje količine za po 25-30 dinara. Ima još da se seče, nadamo se da cena neće biti niža - kaže Novica Ostojić.

Za razliku od prošle godine, kada je zbog dugotrajne suše rod bio manji skoro za trećinu, ove jeseni je cenu oborila veća ponuda, pa glavobolje nemaju samo oni proizvođači koji kupus letos nisu posadili.

- Prošle godine smo dobro prošli sa kupusom. Prva cena je bila oko 30 dinara i onda je nastavila da raste, pa je u jednom trenutku kilogram na njivi mogao da se proda i po 50-60 dinara. Prvi put posle nekoliko godina se isplatilo, a sad je baš jeftin - kaže Milanka Ulardžić.

Poljoprivrednici strahuju da će nakupci još više oboriti cene, što se dešavalo ranijih godina kada su mnogi proizvođači zaoravali njive jer se nije isplatilo da kupus prodaju po 5 dinara.

Pojedini zbog toga, preko onlajn pijaca, na veliko nude kupus po 10 dinara.

Od njive, preko kvantaša do pijaca u Beogradu ili Novom Sadu, kupus iz Mačve poskupi nekoliko puta, pa se u ovim gradovima kilogram prodaje od 60 do 90 dinara. Svima koji zimu neće da dočekaju bez kiselog kupusa, a ne mogu da ga kupe direktno od proizvođača, spas su veliki marketi u kojima kupus na akciji može da se pronađe po 35 dinara.

Video: Zašto kilogram boranije košta čak i do 300 dinara?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lord

    14. novembar 2022 | 16:29

    Srbin ako ne moze da zaradi na dinar pet dinara,racuna da je lose prosao,to nema nigde,u normalnom svetu ako zaradis 30% na ulozeno,super si prosao...

  • Мрав

    14. novembar 2022 | 17:02

    За Броград треба да поскупи бар десет пута!!!

  • Milan Savic

    14. novembar 2022 | 18:59

    Pratim oglase vec danima. Nema ga njivi za 10-15 dinara. Cena je Isla do pre dva dana 25 dinara. Sada vidim malo pala. Ali po 10 dinara nema. U Bgd na pijacama od 50 pa naviše.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>