• 0
 ≫ 

Vepar Nebojša je nekad bio "angažovan" non-stop, a sada? Cena po kilogramu 380 dinara

 ≫ 

Meso "moravki" pokazalo se kao izuzetno kvalitetno i ukusno, ali broj ovih svinja u Srbiji i dalje je veoma mali

  • 0
Dragan Jovanović iz sela Zagorica kod Topole, godinama se bavi uzgojem prasadi.

Foto: RINA/Privatna arhiva

Sezona slava je počela, a to znači da oni koji se bave prodajom prasića u ovom periodu godine imaju pune ruke posla. Iako su strani trendovi uzeli maha i kad su u pitanju slavske trpeze, a na nekim veseljima se služi i veganska hrana, dobro pečeno praseće pečenje kod skoro svih domaćina i dalje nema alternativu.

Ali, ono što će ih dočekati prilikom kupovine ove jeseni, jeste slabija ponuda i viša cena.

- Već se zahuktalo, čitav dan mi zvoni telefon i traže se prasići na prodaju. Kilogram žive vage prošle godine bio je 230, a sada se kreće od 350 pa sve do 380 dinara. Cene su skočile zbog poskupljenja hrane za prasiće. Kupcima jeste to mnogo, jer za prase od 30 kilograma sada treba da izdvoje nekoliko hiljada dinara više novca nego prošle godine, ali šta je tu je - priča Dragan Jovanović iz sela Zagorica, kod Topole, koji se već godinama bavi uzgojem prasića.

Ove godine primetna je i veća potražnja u odnosu na ponudu, jer su mnogi uzgajivači odustali od tovljenja svinja zbog visokih cena repro matrijala i slabe računice.

Međutim, oni koji su ostali u ovom poslu, može se reći da sada zadovljno trljaju ruke.

- Prošle sezone na tržištu je bilo čak duplo više prasića nego ove. Koliko god da ih imate, sada to možete da prodate. Otkupna cena po kilogramu je skočila, pa je i zarada bolja. Ali, primetno je da ima sve manje svinja i prasića u ponudi. Ja već godinama imam vepra kog koristim za priplod, ali i ustupam ga drugima. Nekada je imao posla i po dva do tri puta svaki dan, čak su dovodili ljudi krmače iz drugih sela. Sada je Nebojša, tako sam nazvao vepra, angažovan jednom u tri meseca. Odustaju ljudi, neće više da se bave svinjama - ističe Dragan.

Domaćin iz Topole na svom imanju u selu Zagorica zaokružio je čitav proces proizvodnje kad je u pitanju uzgoj svinja.

Dragan Jovanović iz sela Zagorica kod Topole, godinama se bavi uzgojem prasadi.

Dragan Jovanović / Foto: RINA/Privatna arhiva

Prasiće peče i tako prodaje, ali i suši i prerađuje meso, a to je, kako ističe, put do uspeha i bolje zarade u ovom poslu. Za one koji ovih dana idu po prasence, otrkiva i kako izabrati ono pravo.

- Nema tu neke velike nauke, važno je da prase bude taman. Ni previše mlado, ni previše staro, i da ima u rasponu od 27 do 36 kilograma. Da je, što bi se rekl, "prase tinejdžer". Kupcima bih savetovao da obavezno pogledaju koje je prase rase, čime se hrani i u kakvim uslovima boravilo. Ako je u oboru bilo hladno i ekstremno prljavo, meso neće biti zadovljavajućeg kvaliteta - poručio je Jovanović.

Za kraj dodaje da je poslednjih godinu dana primetna veća potražnja za autohtonom rasom. Meso "moravki" pokazalo se kao izuzetno kvalitetno i ukusno, ali broj ovih svinja u Srbiji i dalje je veoma mali.

Video: Najmlađi preduzetnik na svetu: Ima 13 godina, a već sam zarađuje

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>