• 6

Kralj praziluka u Srbiji: Miroslav profitirao na nekadašnjoj sirotinjskoj hrani, zarada dupla

Prošle godine je otkupna cena praziluka u veleprodaji bila je 50, a sada je skočila skoro duplo i iznosi 90 dinara

  • 6
miroslav milojević, praziluk, zapadna srbija Foto: Rina

Nekada je praziluk važio za sirotinjsku hranu, a često se ime ovog povrća koristilo da bi se slikovito opisali "došljaci bez pedigrea", kojima je "virio iz pozadine". Međutim, ova biljka koja se bere u novembru poslednjih godina postala je izuzetno popularna i tražena, ali i dobro plaćena.

Miroslav Milojević iz čačanskog sela Gornja Gorevnica na osam ari posadio je praziluk, u njegovom zasadu sve je organsko što je ovom domaćinu donelo berićet.

- Nije zahtevan za proizvodnju, rashodi su mali, a prihodi solidni. Prošle godine je otkupna cena praziluka u veleprodaji bila je 50, a sada je skočila skoro duplo i iznosi 90 dinara, pa može dosta više i da se zaradi. Imam stalne kupce iz Požege, Čačka i Lučana, tako da čim je praziluk izvađen, odmah je i sam sebi obezbedio plasman - priča Miroslav.

Iako mu vremenski uslovi na samom startu vegetacije nisu išli na ruku, ovaj povrtar iz Čačka je zahvaljujući postavljenom sistemu za navodnjavanje imao solidne prinose.

- Ako se ozbiljno bavite poljoprivredom neophodni su sistemi za navodnjavanje. Ja sam ih postavio i to mi je pomoglo da iako su temperature bile visoke, deficit roda se ne oseti. U svojoj bašti od osam ari, svake godine isti prinos, posadio sam 18.000 sadnica i dobio oko šest tona praziluka. Ja ne kupujem hemiju koja je sada jako skupa, ja koristim stajsko đubrivo koje postavim na samom početku i problema nemam, a ušteda veća, jer bez stajkog đubriva nema ni prinosa - kazao je ovaj povrtar.

Njegova porodica je uključena u ovaj posao, pa čak i najmlađi kad završe svoje obaveze u školi i sa treninzima često zasuču rukave i pomažu dedi na imanju. Osim članova porodice, tokom vađenja praziliku skupe se mnogobrijni prijatelji i na takozvanoj mobi uz neobilazno dobro druženje i pečeno prase, kako je red u ovom delu Srbije, brzo završe sav posao.

- Za radnu snagu nisam se brinuo, sakupio sam nas 12 komšija koje su na mobu došli i pomogli da to sve oboremo i složimo u magacine za neverovatnih tri sata. Iako je to u Srbiji retkost, mi još uvek poštujemo te neke stare običaje i pomažemo jedni drugima - dodaje Miroslav.

Video: Skupocene ovčice koje su proglašene za najslađe na svetu: Jedna košta i do 25 hiljada evra

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Žika

    16. novembar 2022 | 15:32

    Na 8 ari 4,5 hiljada evra. Pa ovo se više isplati nego maline, a posao i troškovi neuporedivo manji. Pa se vi i dalje sprdajte sa prazilukom.😀

  • Bass

    16. novembar 2022 | 15:26

    Praziluk je oko 120 dinara u maloprodaji ali je odličan za zdravlje i ukusan je kao dodatak jelima ili pečen posebno sa jajima ili slaninom,ili pomešan sa tunjevinom.. Probajte..extra je.. Vrh je luk..

  • Big Serbia

    16. novembar 2022 | 15:32

    Praziluk ima još i naziv prasa, vrsta luka, odlična čorbica na suvom mesu, svinjetini ili jagnjetini. Takođe je lijepa kao zaprška za spanać. Veoma zdravo jelo, odlično za stomačne probleme. Moje mišljenje da ne može biti skup proizvod, obzirom koliko je koristan.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>