• 0

Spremno 525 ugovora za stočare: Ukupna vrednost 20 miliona evra

Sredstva će biti dodeljena po osnovu Drugog javnog poziva u okviru "Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije"

  • 0
jelena tanasković, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ugovori, stočarstvo

Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Do kraja sledeće nedelje poljoprivrednicima koji se bave stočarskom proizvodnjom biće uručeno 525 ugovora za realizaciju projekata ukupne vrednosti 20 miliona evra, najavila je danas ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković.

Sredstva će biti dodeljena po osnovu Drugog javnog poziva u okviru "Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije" koje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i

vodoprivrede i Vlada Srbije realizuju u saradnji sa Svetskom bankom.

Kako je ministarka objasnila, Ministarstvo poljoprivrede obezbedilo je bespovratna sredstva za poljoprivrednike u visini od 50% ukupnog iznosa investicija, odnosno 10 miliona evra.

Preostalih 50% sredstava, korisnici imaju prilike da finansiraju tako što mogu da potpišu ugovor o kreditu sa jednom od 11 poslovnih banaka sa kojima Ministarstvo ima saradnju u visini od 40% investicije, a ostatak od 10% obezbeđuju kao svoje učešće u finansiranju investicije, precizirala je Tanasković koja je danas u Užicu uručila ugovore poljoprivrednicima Zlatiborskog okruga.

Tanasković je istakla da se na ovaj način finansiraju projekti jačanja konkurentnosti primarne poljoprivredne proizvodnje u oblasti stočarstva za proizvodnju mleka, proizvodnju mesa, pčelarstva i akvakulture.

Ministarka Tanasković je objasnila da su poljoprivrednici imali priliku da finansiraju nabavku traktora, novih mašina i opreme, potom digitalizaciju ili automatizaciju i troškove nabavke softvera, izgradnju objekata kao i korišćenje obnovljivih izvora energije i unapređenje energetske efikasnosti.

- U pogledu nabavke poljoprivredne mehanizacije, sprovođenjem investicija drugog poziva, nabaviće se 460 traktora. Projekat će podržati izgradnju 17 novih građevinskih objekata, kako za uzgoj stoke i preradu mesa, tako i za proizvodnju i držanje meda - rekla je Tanasković i istakla da je kroz isti poziv podržano do 30 projekata iz oblasti pčelarstva.

Ministarka je izrazila zadovoljstvo što su poljoprivrednici Zlatiborskog okruga pokazali veliko interesovanje za ovaj konkurs, pa je trećina od ukupnog broja rešenja otišla upravo u ovo područje. Nakon Užica, ugovori će biti uručeni i poljoprivrednicima Moravičkog okruga u Ivanjici.

Tanasković je prethodno posetila i poljoprivredno gazdinstvo Mirjane Milovanović iz Požege koje je korisnik dobijenih sredstava u okviru Prvog javnog poziva.

"Projekat konkurentne poljoprivrede u Srbiji" je zajednička inicijativa Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vlade Srbije i Svetske banke koja je uvela nov model finansiranja kako bi se osnažili mikro, mali i srednji poljoprivredni proizvođači i preduzeća, a unapredila poljoprivredna proizvodnja i konkurentnost.

Video: Najmlađi preduzetnik na svetu: Ima 13 godina, a već sam zarađuje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>