• 0

Najbolja je ona domaća, "adidas" slanina: Majstor Dejan ovog novembra ima pune ruke posla

"Svinjokolj počinje krajem novembra, da bi spremili sve pre oštrih zimskih dana", pojašnjava meštanka sela Rakovo

  • 0
dejan petrović, čačanski kraj, svinjokolj, slanina

Foto: Rina

Kao i svakog novembra godinama unazad kroz Šumadiju su se naoštrili noževi, vatra je potpaljena ispod dva kazana u kojima se krčka mast, a na verigima okačen je pozamašan but. Sve ovo govori samo jedno - došlo je vreme svinjokolja. U čačanskom kraju od Mitrovdana do Nove godine opustoše se obori jer nema domaćinstava koje nije odgojilo bar jednog tovljenika, a neki i više.

- Hranili smo svinje od marta, pa sve do sad. Mora biti dobro ugojena i masna, kako bi dala kvalitetno meso. Naše su dogurale i do 200 kila. Svinjokolj počinje krajem novembra, da bi spremili sve pre oštrih zimskih dana - priča Milica Obradović iz sela Rakova.

Majstori svog zanata uređuju meso i prave specijalitete. Najveštiji i najiskusniji, Dejan Petrović, zadužen je za najteže radove jer od sirovog mesa pravi šnicle, pršute i nezaobilaznu slaninu.

- Najbolja je ona domaća zvana adidas. To je ona prošarana, vidi se da ima četiri reda, protkana od mesa i masti. Što je svinja deblja, to je i slanina bolja - rekao je Dejan.

Dok majstori seku i sole meso, vredne domaćice zauzimaju poziciju uz kazan i peku čvarke koji se, kako kažu, zažute već nakon nekoliko sati.

- Potrebni su umerena vatra i mešanje. Prave se najčešće duvan čvarci ili čips, ko kako voli. Ali, zna se da nema ništa ukusnije od ovog domaćeg specijaliteta - kaže Gorica Petrović.

Sve čarolije probaju se nakon mesec dana, kad malo ostoje i dobiju prepoznatljiv ukus, boju i miris. Međutim, da bi domaćini bili siti, a mirni, obavezno je da veterinar pregleda meso, jer to je korak koji u procesu svinjokolja ne sme da se preskoči.

Video: To je neka ljubav, poljoprivredom ne može svako da se bavi: Nemanja (24) želi da ostane na selu

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>