• 0

Sistem E-agrar donosi efikasnost: "Nećete biti odbijeni zbog 10,15 dinara duga"

"Mislim da poljoprivrednici mogu da očekuju jedan stabilan prihod što se tiče subvencija", ocenjuje agroanalitičar Goran Đaković

  • 0
poljoprivrednik drži tablet Foto: Freepik

- Platforma E-agrar, koju će od februara uvesti Ministarstvo poljoprivrede, olakšaće poljoprivrednicima registraciju gazdinstavava i podnošenje zahteva za subvencije i obezbediti njihovu transparentnost - kaže agroanalitičar, Goran Đaković.

- Poljoprivrednik u kratkom roku može da podnese zahtev, da u realnom vremenu zna u kojoj fazi je njegov zahtev bez kontaktiranja sa zaposlenima u Upravi za agrarna plaćanja. To je dobro jer njima ne oduzima vreme, a sa druge strane na taj način se može sprečiti i direktan kontakt koji može na neki način da uzrokuje i korupcijske poslove - rekao je Đaković za Tanjug, i naglasio da je planiran period prilagođavanja, u kom će još neko vreme moći da se predaju samo papirni zahtevi, ali i obuka i pomoć.

- Planirana je i obuka i pomoć stručnih poljoprivrednih savetodavnih službi Srbije (PS S). Oni će moći u svakom trenutku u narednom periodu da odlaze u savetodavnu službu, gde će moći da podnesu zahtev uz pomoć zaposlenih u PS S-u. To će biti vrlo jednostavan sistem - objasnio je dalje ovaj stručnjak.

Poljoprivrednik će, dakle, zahtev moći da podnese brzo i efikasno, a zatim da prati u kojoj je fazi njegov zahtev. Prema rečima Đakovića, prednost uvođenja ovog sistema za državu je što će ona moći u realnom vremenu da vidi koliko ljudi podnosi zahtev i za koje subvencije, i tako će lakše moći da raspoređuje budžet, a samim tim i plaćanje.

- Neće biti ono pravilo 'ko prvi devojci - njegova devojka', da stojite u redu u pošti, pa da pravite i malverzacije, kao što se to i desilo; da su otvarali šalter na graničnom prelazu pa je intervenisala policija i poništavala. Imali smo pre nekoliko godina jedan haos, neprimeren za takav vid rada i poljoprivredne i agrarne politike - priča Đaković, ističući da su poljoprivrednici često u zabludi da njih država želi nešto da prevari, te da će sistem biti koristan i u tom smislu.

- Da biste ostvarili podsticaje, neophodno je, između ostalog, i da uredno plaćate bilo koje poreze. Često se poljoprivrednici odluče da država sama pribavi to rešenje, i u momentu vam se slučajno desi da imate 10,15 dinara duga, pa će vaš zahtev biti odbijen. Preko kancelarije za E-upravu, oni će moći da uzimaju svoja uverenja u realnom vremenu, i znaju da li imaju neki dug, da ga izmire, pa onda konkurišu - objasnio je Đaković.

Specijalni rezervat prirode Zasavica krave Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Šta će biti sa mlekom?

Što se tiča duga prema poljoprivrednicima koji država ima, Đaković ocenjuje da s obzirom da se veliki deo, kako je naveo, već isplaćuje - taj dug će uskoro biti zatvoren.

- Video sam u rebalansu da je oko 16,6 milijardi sredstava dodeljeno , ja mislim da je to taj dug koji postoji i da će on biti praktično zatvoren sa ovih novih 79 i više milijardi u narednoj godini. Mislim da poljoprivrednici mogu da očekuju jedan stabilan prihod što se tiče subvencija, ali da svakako treba da računaju na to da treba da i bez tih subvencija posluju pozitivno" - ističe Đaković.

U predviđanjima za narednu godinu kada je reč o mleku, kaže da može doći do blage nestašice u EU, a da Srbija to treba da ima u vidu kada se bude uvodila agrarna politika.

- Veliki broj grla u Irskoj i Holadniji je već smanjen, poslate su krave u klanicu, prema Zelenoj agendi, što može da izazove naredne jeseni (kako u Evropi predviđaju) blažu nestašicu mleka. Mi to treba svakako da imamo u vidu kada budemo uvodili agrarnu politiku - kaže Đaković i upućuje apel poljoprivrednim proizvođačima i državi da se više obrati pažnja na mlečni sektor i mlečno govedarstvo u narednoj godini.

Video: Poludeli za Ivan-čajem: Od proizvodnje za svoju dušu do izvoza Amerikancima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>