• 0
 ≫ 

Rekordan budžet za poljoprivredu u 2023: Najviše novca namenjeno za proizvođače

 ≫ 

"U 2023. godini biće nastavljena i realizacija projekata za elektrifikaciju polja, izgradnju i rekonstrukciju sistema za navodnjavanje, postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda

  • 0
Šater, zemlja, đubrivo, njiva Foto: Shutterstock

Budžet Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za 2023. godinu je rekordan i iznosi 79,7 milijardi dinara, saopštili su iz ministarstva i istakli da je najveći deo tih sredstava namenjen unapređenju proizvodnje i stabilnosti dohotka proizvođača.

Iznos ukupnih subvencija u poljoprivredi sa svim izvorima finansiranja je 68,7 milijardi dinara, što iznosi 87 odsto budžeta MPŠV za 2023. godinu i 35 odsto ukupnih subvencija Republike Srbije, navedeno je u saopštenju.

Pored direktnih plaćanja za koje je namenjeno 46,9 milijardi dinara, za mere ruralnog razvoja izdvojeno je osam milijardi dinara, za IPARD - 6,3 milijarde dinara, a za Projekat tržišno orijentisane poljoprivrede koji Ministarstvo poljoprivrede sprovodi sa Svetskom bankom - 2,2 milijarde dinara.

Iz Ministarstva podsećaju da mere direktnih plaćanja koje se dodeljuju proizvođačima, uključuju mere podrške za premiju za mleko, podsticaje za biljnu i stočarsku proizvodnju i realizaciju regresa.

Najavili su da će se, pored isplate subvencija, nastaviti i sa ulaganjima u uređenje vodotokova i zaštitu od štetnog dejstva voda (deo upravljanja vodama koji se finansira preko JVP Srbijavode) u iznosu od 1,93 milijardi dinara.

"U 2023. godini biće nastavljena i realizacija projekata za elektrifikaciju polja, izgradnju i rekonstrukciju sistema za navodnjavanje, postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda", navedeno je u saopštenju.

Radiće se, kažu iz ministarstva, i na digitalizaciji i uvođenju sistema e Agrar, koji će u sebi integrisati funkcije Centralnog informacionog sistema i Pisarnice i dodatno će ubrzati obradu zahteva stvarajući uslove da se svi predmeti koji se prime u toku godine u istoj godini i isplate.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>