• 2
 ≫ 

Čačak dobio svoj mlekomat: Na klik do svežeg, kravljeg mleka, ko kupi jednom dolazi ponovo

 ≫ 

Posle petnaestak godina bavljenja proizvodnjom i prodajom mleka Nikola Tanasijević je odlučio da investira u mlekomat

  • 2
Mlekomat u Čajetini Foto: Rina.rs

U Evropi već odavno sveže mleko se može kupiti na aparatu. I domaći proizvođači su se osmelili da na ovaj način prodaju mleko. Nedavno je mlekomat postavljen i u centru Čačka.

Posle petnaestak godina bavljenja proizvodnjom i prodajom mleka Nikola Tanasijević je odlučio da investira u mlekomat. Aparat je postavljen u centru Čačka, a sveže mleko dopremljeno sa farme svakodnevno puni u mašinu. Objašnjava da je proces distribucije, ali i kasnije isporuke mleka na samo jedan klik, po procedurama zdravstvene i higijenske bezbednosti. Kupaca ima, a Nikola često obilazi mlekomat kako bi mušterijama pojasnio kupovinu na savremenoj mašini. Takođe na mobilnom telefonu ima mogućnost putem aplikacije da prati da li mlekomat ispravno radi.

- Građani su zainteresovani, i dolaze, ko kupi jednom dolazi ponovo, baš su zainteresovani. Puni se tako što imamo kanister jedan tu, jedan kod kuće. Taj od kuće donesemo i samo zamenimo kanister. Mašina se automatski pere - objašnjava za RTS Nikola Tanasijević, farmer iz Zablaća.

I rasinski farmeri uvode nove tehnologije u proizvodnju i prodaju i pored pada broja muznih krava. U selu Zdravinje pre desetak godina bilo je gotovo 800 grla, danas tek 70-tak.

Domaćinstvo Dragiše Đurđevića nije odustalo od proizvodnje i prerade mleka, ali su se okrenuli savremenom načinu prodaje, jer je kažu isplativija.

- Imamo sedam krava. Do sada smo mleko davali mlekarama međutim cena nije nešto zadovoljavajuća. Da bi smo nešto malo zaradili došli smo na ideju, tj. mlađi sin, došao je na ideju da se uzme jedan mlekomat i da probamo nešto da više ostane u domaćinstvu - objašnjava Dragiša Đurđević iz Zdravinja.

- Količinu koju dovozimo svakog dana u aparat je od 50 do 60 litara dnevno. Mleko je 4% mlečne masti. Količinu koju ne prodamo, a u aparatu je, vraćamo je kući nešto pravimo sir, ostalo neki deo ide i mlekarama - kaže Milan Đurđević iz Zdravinja.

Mleko se dobro prodaje na mlekomatima i u drugim mestima, pored Čačka i Kruševca. Prvi aparat postavljen je početkom prošle godine u Čajetini gde mlekomat već uveliko ima stalne mušterije.

Video: Snimak sa mesta saobraćajke kod Čačka: Četiri mladića sleteli u reku Kamenicu i nastradali

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>