• 0

Od sledeće godine kreće prijavljivanje za podsticaje u poljoprivredi: Brža isplata sredstava

Informacije će biti objavljivane na zvaničnoj internet stranici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i zvaničnoj internet stranici Uprave za agrarna plaćanja

  • 0
Nemačka, poljoprivreda, zermljoradnja, traktori, kombajni, žetva, seno bale sena Foto: Tanjug/AP

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede će od naredne godine uvesti poljoprivrednim proizvođačima prijavljivanje za podsticaje po osnovu javnih poziva u cilju skraćivanja postupka obrade zahteva i brže isplate sredstava.

Izmenama u načinu podnošenja zahteva stvoriće se uslovi da se svi predmeti koji se prime u toku godine u istoj godini i isplate, saopštili su iz resornog Ministarstva. Umesto neposrednog podnošenja zahteva i prijava za ostvarivanje prava na podsticaje u rokovima propisanim pravilnikom, propisuje se podnošenje zahteva, odnosno prijava po javnim pozivima.

"Ovakav način podnošenja zahteva ne donosi suštinske izmene u dobijanju i korišćenju subvencija za same poljoprivredne proizvođače, već unapređuje i ubrzava administrativni proces prijema i obrade zahteva radi maksimalne efikasnosti u isplati sredstava", objasnili su iz Ministarstva.

Podnošenje zahteva, odnosno prijava po javnim pozivima koje raspisuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za agrarna plaćanja, biće primenjivano pre svega zbog usklađivanja sa postojećim merama podsticaja iz okvira nacionalnog i međunarodnih programa podsticaja, kojima je već propisano raspisivanje javnih poziva i konkursa.

Time se propisuje postupak ostvarivanja prava koji je jedinstven i jednako uređen za sve vrste nacionalnih i međunarodnih podsticaja, ostvaruje jednakost korisnika podsticaja bez obzira na pojedine vrste podsticaja, te dostižu evropski i međunarodni standardi prilikom uređivanja načina ostvarivanja prava na podsticaje.

Navedene izmene i dopune pravilnika kojima se bliže propisuju uslovi i način ostvarivanja prava na pojedine vrste podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju, izvršene su u skladu sa preporukama Državne revizorske institucije, u cilju ostvarivanja prava na podsticaje do visine raspoloživih sredstava unapred opredeljenih javnim pozivom.

Propisivanjem načina ostvarivanja prava na podsticaje putem javnih poziva za podnošenje zahteva, odnosno konkursa za podnošenje prijava, u skladu sa prilivima budžetskih sredstava u toku godine, kao i u skladu sa potrebama efikasnog upravljanja merama poljoprivredne politike i tržišta poljoprivrednih proizvoda tokom agrarne godine, realno se očekuje skraćivanje i ekonomičnije sprovođenje postupka za ostvarivanje prava na podsticaje, od podnošenja zahteva do donošenja rešenja povodom zahteva, te blagovremena isplata utvrđenih podsticajnih sredstava.

"Planirano je da se u 2023. godini definišu i novi kriterijumi za svaki podsticaj u okviru nacionalnih mera, kako bi sredstva dobili poljoprivredni proizvođači kojima su ona najpotrebnija, a takođe se i na pravi način pomoglo određenim kategorijama proizvođača, kao što su žene i mladi", navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo nadležno za poslove poljoprivrede – Uprava za agrarna plaćanja može raspisati jedan ili više javnih poziva za kalendarsku godinu, za jednu ili više vrsta podsticaja. Poljoprivredni proizvođači će blagovremeno biti obavešteni o predstojećim javnim pozivima, kako bi pripremili svu potrebnu dokumentaciju.

Informacije će biti objavljivane na zvaničnoj internet stranici Ministarstva poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede i zvaničnoj internet stranici Uprave za agrarna plaćanja.

Video: Istražili smo koliko košta riba pred najmasovniju srpsku slavu Svetog Nikolu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>