• 0

Komad belog luka 300 dinara: U jednoj zemlji ovu vrstu povrća cene kao suvo zlato

Razlog se krije u tome što su Filipini zapali u drugu poljoprivrednu krizu za kratko vreme

  • 0
Kalenić Pijaca Foto: Nikola Tomić

"10 dolara za omanju kesu luka je ludilo", ovako stranci komentarišu činjenicu da kilogram ovog povrća staje 10 dolara (oko 9.50 evra) na Filipinima.

Kako navode, kilogram crvenog luka je skoro išao i do 14 dolara (oko 13 evra), dok je samo komad belog luka cenjen 2.7 dolara (oko 2.54 evra). Ukoliko možete da ga nađete, kažu.

I ovde nije reč o luku koji raste samo u ovom delu Azije, već o činjenici da su Filipini zapali u drugu poljoprivrednu krizu za kratko vreme.

Pre nego što je predsednik Ferdinand Markos Mlađi uopšte završio svojih prvih šest meseci na funkciji, druga kriza, ponovo u Ministarstvu poljoprivrede, koje je preuzeo pod svoje direktno upravljanje kao sekretar za poljoprivredu, baca tamnu senku na njegovu administraciju prenosi Asia Sentinel.

Kako dalje navode, luk je misteriozno nestao širom zemlje, povećavajući sumnju da karteli manipulišu snabdevanjem kako bi podigli cene iako zvaničnici i farmeri poriču to.

Nedostatak lokalne proizvodnje u 2022. procenjen je na 40-50.000 tona.

Predsednik Filipinske komore za poljoprivredu i hranu Danilo Fausto rekao je za medije da je nedostatak uzrokovan nemogućnošću da se uvezu dovoljne količine.

Uvoz za pokrivanje ovog manjka trebalo je da bude naručen u julu i avgustu, naveo je.

Ministarstvo poljoprivrede pokušalo je da okrivi glavne dobavljače za gomilanje da bi podigli cenu. Ali Fausto to dovodi u pitanje.

Kako kaže, skladištenje nije razumna opcija s obzirom da je rok trajanja korenastog povrća kratak. Naime, luk se može držati u hladnjači do 10 meseci bez pogoršanja.

Video: Mesec, nebo, zvezdice i luksuzni ugođaj, a od cene će vam se zavrteti u glavi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>