• 2
 ≫ 

Softver Srbina zainteresovao i Nemce: Osmislio savremenu metodu za određivanje kvaliteta hrane

 ≫ 

Nemački institut za prehrambenu tehnologiju među prvima prepoznao značaj ove metode u prehrambenoj industriji

 • 2
Agronomski fakultet laboratorija Foto: RINA

Digitalizacija nije zaobišla ni prehrambenu industriju, a srpski naučnici to su iskoristili na najbolji mogući način naročito u oblasti proizvodnje mesa i mleka.

U utorak 17.januara na Agronomskom fakultetu u Čačku biće otvorena laboratorija koja će se baviti senzorskom ocenom prehrambenih proizvoda, pre svega mesa, zahvaljujući saradnji eminetnih stručnjaka iz ove oblasti sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu i Agronomskog fakulteta u Čačku.

Savremenu metodu određivanja kvaliteta hrane, kompjuterski vizuelni sistem pre tri godine samostalno je razvio i stavio u pogon Igor Tomašević, profesor Poljoprivrednog fakulteta iz Beograda dokazujući da je mnogo bolja i od tradicionalne metode.

Kada je svoju tehnologiju predstavio na Svetskom kongresu tehnologije mesa u Nemačkoj, Nemci su brže bolje potrčali kako bi srpski izum otkupili, tako da je Nemački institut za prehrambenu tehnologiju među prvima prepoznao značaj ove metode u prehrambenoj industriji.

- Metoda je priznata svuda u svetu, pa i u Evropi, a siguran sam da ono što valja Nemcima, valjaće i nama. Ono što je suštinski važno jeste da se bavimo i svim aspektima kvaliteta i bezbednosti hrane, pre svega mesa i mleka. Prehrambena industrija doživljava pravu revoluciju digitalne prirode jer se prelazi na klaud, internet. Brze informacije su značajne jer istog trenutka kada dobijete rezultate vaših analiza u pogledu kvaliteta mesa i mleka, vi ih za manje od pet sekundi prosleđujete dalje - izjavio je Tomašević.

Primena istraživanja profesora Tomaševića bazirana je na poboljšanju nutritivnih kvaliteta proizvoda od mesa i pošto je boja jedna od najvažnijih segmenata u prihvatanju takvih proizvoda, tim je počeo da radi na obrađivanju rezultata na fermentisanim kobasicama, čajni, kulenu, sremskoj kobasici.

- Na ovaj način mi smo u prilici da popravimo nutritivni kvalitet hrane. Ne postoji definicija, ali to je hrana koja neće da izazove hronična i akutna oboljenja, a i ima mogućnost izlečenja. Ja sam se time bavio 7, 8 godina nakon doktoriranja -  kaže Slaviša Stajić, vanredni profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.

Prezentacija jednog ovakvog istraživanja koje podrazumeva da digitalizacija nije zaobišla ni prehrambenu industriju od izuzetnog je značaja za Agronomski fakultet u Čačku.

- Mi već imamo privrednike koji imaju interes da svoj proizvod na svetskom tržištu predstave u najlepšem svetlu. Kada dođe kupac , vi pored fotografije šaljete senzorsku ocenu koja garantuje kvalitet. Bićemo akreditovana laboratorija, a studenti će biti obučavani u ovom sektoru tako da je ovo još jedan korak dalje da zajedništvom postižemo rezultate sa privredom - kaže prof.dr Vladimir Kurćubić, prodekan za nastavu i nauku.

Senzorskom analizom određuju se sve one osobine namirnica (izgled, boja, ukus, konzistencija i dr.) koje se, uglavnom, ne mogu odrediti nekim drugim, objektivnim postupcima.

Agronomski fakultet je ekspresno kao svoju 16-u laboratoriju osnovao i opremio Laboratoriju za senzorsku ocenu hrane, po svetskim standardima, i na čijoj akreditaciji se radi.

Laboratorija je od polovine jula do polovine decembra 2022. godine postala potpuno funkcionalna za obučavanje studenata, naučnoistraživački rad i pružanje usluga partnerima i klijentima iz privrede.

Video: Skupocene ovčice koje su proglašene za najslađe na svetu: Jedna košta i do 25 hiljada evra

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • mihailovic

  14. januar 2023 | 19:56

  """" Nemci su brže bolje potrčali kako bi srpski izum otkupili"""" ________________________________________________________ Izum se ne otkupljuje vec se patentira a patent se iznajmljuje u vidu licence godisnjim ugovorima tako da bi g.Igor Tomašević imao stalni priliv novca od izdavanja jednogodisnje licence na svoj izum jer se u svetu biznisa neprodaje izum vec se patentira i iznajmljuje u vidu licence upotrebe izuma na godinu dana i tako u nedogled. Nadam se da g.Igor Tomašević im nije prodao svoj izum vec jednogodisnju licencu na pravo koriscenja njegovog izuma.

 • Če

  14. januar 2023 | 20:35

  Hoce kosovo hoce izum dosta vise.Nase je nase samo pivo je svetsko.

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>