Softver Srbina zainteresovao i Nemce: Osmislio savremenu metodu za određivanje kvaliteta hrane
Nemački institut za prehrambenu tehnologiju među prvima prepoznao značaj ove metode u prehrambenoj industriji
Digitalizacija nije zaobišla ni prehrambenu industriju, a srpski naučnici to su iskoristili na najbolji mogući način naročito u oblasti proizvodnje mesa i mleka.
U utorak 17.januara na Agronomskom fakultetu u Čačku biće otvorena laboratorija koja će se baviti senzorskom ocenom prehrambenih proizvoda, pre svega mesa, zahvaljujući saradnji eminetnih stručnjaka iz ove oblasti sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu i Agronomskog fakulteta u Čačku.
Savremenu metodu određivanja kvaliteta hrane, kompjuterski vizuelni sistem pre tri godine samostalno je razvio i stavio u pogon Igor Tomašević, profesor Poljoprivrednog fakulteta iz Beograda dokazujući da je mnogo bolja i od tradicionalne metode.
Kada je svoju tehnologiju predstavio na Svetskom kongresu tehnologije mesa u Nemačkoj, Nemci su brže bolje potrčali kako bi srpski izum otkupili, tako da je Nemački institut za prehrambenu tehnologiju među prvima prepoznao značaj ove metode u prehrambenoj industriji.
- Metoda je priznata svuda u svetu, pa i u Evropi, a siguran sam da ono što valja Nemcima, valjaće i nama. Ono što je suštinski važno jeste da se bavimo i svim aspektima kvaliteta i bezbednosti hrane, pre svega mesa i mleka. Prehrambena industrija doživljava pravu revoluciju digitalne prirode jer se prelazi na klaud, internet. Brze informacije su značajne jer istog trenutka kada dobijete rezultate vaših analiza u pogledu kvaliteta mesa i mleka, vi ih za manje od pet sekundi prosleđujete dalje - izjavio je Tomašević.
Primena istraživanja profesora Tomaševića bazirana je na poboljšanju nutritivnih kvaliteta proizvoda od mesa i pošto je boja jedna od najvažnijih segmenata u prihvatanju takvih proizvoda, tim je počeo da radi na obrađivanju rezultata na fermentisanim kobasicama, čajni, kulenu, sremskoj kobasici.
- Na ovaj način mi smo u prilici da popravimo nutritivni kvalitet hrane. Ne postoji definicija, ali to je hrana koja neće da izazove hronična i akutna oboljenja, a i ima mogućnost izlečenja. Ja sam se time bavio 7, 8 godina nakon doktoriranja - kaže Slaviša Stajić, vanredni profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.
Prezentacija jednog ovakvog istraživanja koje podrazumeva da digitalizacija nije zaobišla ni prehrambenu industriju od izuzetnog je značaja za Agronomski fakultet u Čačku.
- Mi već imamo privrednike koji imaju interes da svoj proizvod na svetskom tržištu predstave u najlepšem svetlu. Kada dođe kupac , vi pored fotografije šaljete senzorsku ocenu koja garantuje kvalitet. Bićemo akreditovana laboratorija, a studenti će biti obučavani u ovom sektoru tako da je ovo još jedan korak dalje da zajedništvom postižemo rezultate sa privredom - kaže prof.dr Vladimir Kurćubić, prodekan za nastavu i nauku.
Senzorskom analizom određuju se sve one osobine namirnica (izgled, boja, ukus, konzistencija i dr.) koje se, uglavnom, ne mogu odrediti nekim drugim, objektivnim postupcima.
Agronomski fakultet je ekspresno kao svoju 16-u laboratoriju osnovao i opremio Laboratoriju za senzorsku ocenu hrane, po svetskim standardima, i na čijoj akreditaciji se radi.
Laboratorija je od polovine jula do polovine decembra 2022. godine postala potpuno funkcionalna za obučavanje studenata, naučnoistraživački rad i pružanje usluga partnerima i klijentima iz privrede.
Video: Skupocene ovčice koje su proglašene za najslađe na svetu: Jedna košta i do 25 hiljada evra
(Telegraf Biznis/Rina)
Video: Edina je najmlađa vlasnica škole jahanja u Srbiji
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
mihailovic
"""" Nemci su brže bolje potrčali kako bi srpski izum otkupili"""" ________________________________________________________ Izum se ne otkupljuje vec se patentira a patent se iznajmljuje u vidu licence godisnjim ugovorima tako da bi g.Igor Tomašević imao stalni priliv novca od izdavanja jednogodisnje licence na svoj izum jer se u svetu biznisa neprodaje izum vec se patentira i iznajmljuje u vidu licence upotrebe izuma na godinu dana i tako u nedogled. Nadam se da g.Igor Tomašević im nije prodao svoj izum vec jednogodisnju licencu na pravo koriscenja njegovog izuma.
Podelite komentar
Če
Hoce kosovo hoce izum dosta vise.Nase je nase samo pivo je svetsko.
Podelite komentar