• 0
 ≫ 

3 stvari koje svaki poljoprivrednik mora da ima da bi "upao" u važan program: Ne morate više da gledate u nebo

 ≫ 

"Namera nam je da izaberemo najmanje pet, a maksimalno deset startapa, a osnovni kriterijum svakako će biti kvalitet samog rešenja, odnosno ideje koju nude", kaže naša sagovornica

  • 0
Poljoprivreda, inovacije, savremena tehnologija, moderna poljoprivreda Foto: Shutterstock

Poljoprivrednici, posebno početnici, imaju priliku da dobiju pomoć kroz tehnologiju da reše probleme u svom sektoru. Oni dodatno, mogu da prate stanje useva i planiraju aktivnosti iz udobnosti svog doma, na osnovu podataka prikupljenih sa satelita, dronova, različitih senzora i meteoroloških stanica potpuno besplatno..

Od našeg starog seljaka koji je za mnoge nedoumice gledao u nebo, danas je sve više mladih na ovom polju, i dosta koraka mogu da predvide zahvaljujući savremenim uređajima. Jasno je će primena najsavremenijih tehnologija u poljoprivredi imati izuzetno pozitivne efekte i na dalje.

Milica Trajković, rukovodilac Centra za inovacije i unapređenje poslovanja Instituta BioSens u intervjuu za Telegraf Biznis objašnjava kako početnici u poslovanju mogu da dobiju pomoć, ali i koliki je značaj pravilnog usmeravanja resursa.

"Budući da se dobar glas daleko čuje, verujemo da ćemo našim početnim koracima uspeti da utičemo ne samo na proizvođače, već i na investitore da usmere svoje snage u tom pravcu i da sinergijom doprinesu unapređenju, koristeći sve mogućnosti koje savremene tehnologije imaju i mogu da ponude", ističe naša sagovornica.

  • Kome je namenjen treći po redu Biosens program akceleracije, koliko timova/stratapa će biti izabrano i koji su kriterijumu?

- Ovogodišnji, treći po redu BioSens program akceleracije namenjen je početnicima u poslovanju, ili kako se to kraće kaže startapima, koji uz pomoć informacionih tehnologija teže da reše problem iz poljoprivredno-prehrambenog sektora.

Za razliku od prethodnih izdanja, sada ćemo podršku pružiti ne samo onima koji imaju razvijen proizvod ili rešenje, već i pojedinicima ili timovima koji imaju ideju kako da reše neki identifikovani problem. Namera nam je da izaberemo najmanje pet, a maksimalno deset startapa, a osnovni kriterijum svakako će biti kvalitet samog rešenja, odnosno ideje koju nude.

  • Prema vašem iskustvu, kakvi su naši startapi koji dolaze iz oblasti poljoprivrede, da li imaju dobra rešenja? Šta im nedostaje?

- Uzimajući u obzir naše iskustvo iz prethodnih izdanja akceleratora, nekada startapi, a danas kompanije koje su u njima učestvovale, većinom uspešno posluju na tržištu. One su komercijalizovale svoje proizvode koji se mogu naći u prodaji, a tokom razvojnog puta uspele su da privuku strane investitore koji su im pružili značajnu podršku.

Milica Trajković, rukovodilac Centra za inovacije i unapređenje poslovanja Instituta BioSens Uzimajući u obzir naše iskustvo iz prethodnih izdanja akceleratora, nekada startapi, a danas kompanije koje su u njima učestvovale, većinom uspešno posluju na tržištu, kaže naša sagovornica/Foto: Privatna arhiva

Sprovodeći dva programa akceleracije, koji su sticajem okolnosti bili potpuno različiti (prvi je realizovan uživo, dok je drugi bio onlajn usled organičenja uzrokovanih pandemijom COVID-19), kao zajednički imenitelj uspeha može se izvući posvećenost.

Dakle, potrebni su dobra ideja, proizvod ili rešenje, ali bez maksimalne posvećenosti realizaciji u procesu razvoja, perspektiva uspeha nije zagarantovana.

  • Sve više se krupni kapital seli u poljoprivredu, kako na to gledate, koliko će tehnologija menjati naše njive?

- Sektori poljoprivrede i IT pojedinačno imaju veliki potencijal, a ukršteni dobijaju ogromnu snagu koja posledično privlači i značajan kapital.

Digitalizacijom poljoprivrede, stalnim uvođenjem novih, i unapređivanjem postojećih tehničkih rešenja, ova grana industrije može da dostigne izuzetne rezultate.

Kada pogledate samo šta su sve naučnici sa BioSens instituta kreirali u toj oblasti, poput robota koji direktno na njivi uzimaju uzorke zemljišta i na licu mesta ocenjuju njegov kvalitet i potencijal za unapređenje, i predlažu koje biljne kulture treba gajiti; zatim Agrosens platformu koja omogućava poljoprivrednicima da prate stanje useva i planiraju aktivnosti iz udobnosti svog doma, na osnovu podataka prikupljenih sa satelita, dronova, različitih senzora i meteoroloških stanica potpuno besplatno... jasno je da će primena najsavremenijih tehnologija u poljoprivredi imati izuzetno pozitivne efekte.

Najveće promene očekujemo u efikasnosti i efektivnosti primene agro-tehničkih mera, unapređenju tržišta, ali i poboljšanju uslova života i rada u ruralnim područjima koje će osetiti poljoprivredni proizvođači.

  • BioSens akcelerator je prvi na ovim prostorima isključivo usmeren ka domaćim tehnološko-inovativnim kompanijama, šta sve mogu da dobiju od vas male kompanije?

- Treće izdanje BioSens akceleratora, realizujemo uz podršku projekta Srbija Inovira koji zajednički sprovode Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i ICT Hub iz Beograda. Odlučili smo da ove godine program sprovedemo u takozvanom hibridnom formatu, delom uživo, delom onlajn, a timovi koji budu izabrani imaće podršku zaista širokog spektra - teorijsku i praktičnu.

Naime, svaki tim dobiće ličnog mentora koji će tokom tromesečnog programa pratiti njihov razvoj.

Pored toga obezbedili smo i čitav niz različitih predavača iz industrije, kao i onih koji su već prešli put od ideje do komercijalizacije proizvoda.

Onima čija rešenja u toku programa dostignu određeni stepen razvoja omogućićemo testiranje u našem digitalnom selu u Mokrinu, gde će poljoprivrednici voljni da uvedu inovacije u svoju proizvodnju, isprobati ta rešenja i odmah dati povratnu informaciju o njihovoj učinkovitosti.

S druge strane, naučnici sa BioSens instituta daće svoje mišljenje i pružiti podršku u tehničkom unapređenju ponuđenih rešenja. Ova komponenta posebno izdvaja naš program u odnosu na slične akceleracijske programe. Sve ovo zapravo znači da će učesnici akceleratora imati zaokruženu, ali i ukrštenu podršku sa različitih aspekata i jedan sveobuhvatan pristup.

Na kraju programa, u junu ove godine, predviđeno je da najuspešniji startapi svoju ideju predstave investitorima iz zemlje i regiona i da se tako prvi put oprobaju u prikupljanju sredstava za početak poslovanja.

  • Hrana, okruženje i poljoprivredna proizvodnja su oblasti na koje utiče inflacija, kako gledate na poljoprivrednu proizvodnju u tom smislu, da li određeni napredak u tehnološkim inovacijama može poboljšati položaj naših poljoprivrednika?

- Tehnološki napredak, koji svakako podrazumeva i uvođenje inovativnih rešenja su neminovnost savremenog načina poslovanja u bilo kojoj oblasti.

Samim tim ni poljoprivreda nije izuzetak. Čak i u proizvodnju najtradicionalnijih proizvoda moguće je i treba uvesti inovacije, jer one doprinose povećenju kvaliteta i prinosa s jedne, i smanjenju troškova sa druge strane.

Poljoprivreda, inovacije, savremena tehnologija, moderna poljoprivreda Foto: Shutterstock

Na taj način, proizvodi postaju konkurentniji na tržištu, a bavljenje poljoprivredom svakako isplativije i (donekle) lakše.

Dakle, uvođenjem veštačke inteligencije i senzorskih tehnologija, naročito u današnje vreme klimatskih promena, postiže se optimizacija poljoprivrede koja podrazumeva korišćenje naučno potvrđenih i sigurnih podataka u cilju poboljšanja prinosa.

  • Da li se menja svest u tom smislu kod nas, ali i investicije, i generalno stav oko ulaganja u poljoprivredu?

- Kao pionir u digitalnoj transformaciji poljoprivrede u Srbiji, projektima digitalna farma i digitalno selo i nizom drugih projekata, koje je podržala Evropska komisija iz programa Horizont 2020, a BioSens sproveo sa različitim partnerima, trudimo se da direktno utičemo na svest poljoprivrednih proizvođača.

Cilj nam je da tim primerima pokažemo što većem broju ljudi (poljoprivrednim proizvođačima, studentima, đacima, ali i široj javnosti) da korišćenjem savremenih tehnologija lakše mogu da se suoče sa izazovima koje budućnost nosi.

Budući da se dobar glas daleko čuje, verujemo da ćemo našim početnim koracima uspeti da utičemo ne samo na proizvođače, već i na investitore da usmere svoje snage u tom pravcu i da sinergijom doprinesu unapređenju, koristeći sve mogućnosti koje savremene tehnologije imaju i mogu da ponude.

Video: Upoznajte Robija, malog pomoćnika farmera: Zahvljujući njemu poljoprivrednici mogu da odahnu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>