• 5

Vreme čitanja: oko 1 min.

Velika nestašica u Britaniji: Kruže fotografije praznih rafova u prodavnicama

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rast cene đubriva, poplave i niske temperature pogodili su useve u Španiji i Maroku

  • 5
sos od paradajza, paradajz sos Foto: Shutterstock

Velika Britanija se suočava sa nestašicom paradajza iz Maroka i Španije, usled loših vremenskih prilika i strogih ograničenja u tim zemljama za izvoz voća i povrća.

- Supermarketi se prilagođavaju trenutnim uslovima i trude se da sarađuju sa uzgajivačima poljoprivrednih proizvoda, kako bi obezbedili kupcima širok spektar svežih namirnica - rekao je direktor za održivost i hranu britanskog maloprodajnog konzorcijuma Endru Opi, a objavio je britanski Telegraf.

Britanci, pritom, za sve to vreme na društvenim mrežama dele fotografije praznih rafova u marketima.

Ta ekonomija je, naime, tokom zimskog perioda najviše uvozila paradajz iz Španije, Holandije i Maroka, a nakon Bregzita, otežan je i uvoz svežih proizvoda iz zemalja EU.

Marokanske vlasti uvele su zabranu izvoza paradajza, luka i krompira u zapadnu Afriku, zbog zabrinutosti za bezbednost i porast cena hrane. Takođe, rast cene đubriva, poplave i niske temperature pogodili su useve u Španiji i Maroku.

Portparol Britanskog udruženja uzgajivača paradajza kazao je da je zbog otežanog uvoza došlo do nestašice paradajza i da se ta namirnica očekuje na policama prodavnica do kraja marta ili početkom aprila. Britanski poljoprivrednici upozoravaju na sve veći pritisak zbog povećanja cena energenata i đubriva.

Predsednik Nacionalne unije farmera, Dejvid Eksvud, kazao je da troškovi energije i vremenski uslovi predstavljaju kombinaciju faktora koji su doveli do praznih polica u supermarketima, zbog čega navode da "vlada treba ozbiljno da shvati ovaj problem".

Sve veća potražnja dovela je do porasta cena, pa je tako za kilogram paradajza bilo potrebno izdvojiti 2,09 funti u januaru 2020. godine, a u januaru ove godine - 2,96 funti, navedeno je u podacima Nacionalne kancelarije za statistiku.

Cene proizvoda u Velikoj Britaniji su naglo porasle od početka prošle godine.

Video: Svi čekaju čuvene kobasice: Ogroman red ispred jedne tezge na beogradskoj pijaci

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    21. februar 2023 | 16:04

    Ma muka ziva. Mislim da bi trebali da se posavetuju sa ekonomskim tigrom sta dalje.

  • Tile

    21. februar 2023 | 16:14

    Buhahahaha, odzvonilo i pegavcimaa

  • Tx

    21. februar 2023 | 16:50

    OVO VAM JE NIŠTA ŠTA VAS TEK ČEKA ZLOTVORI FAŠISTIČKI

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>