• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Baćina: Mleka ima dovoljno, prelevman će zaštititi domaće proizvođače

Vreme čitanja: oko 2 min.

On je kazao kako bi bilo dobro da sa radom krene državna nezavisna laboratorija za proveru kvaliteta mleka

  • 0
Mleko

Foto: Shutterstock

Mlekar iz Banata Vukašin Baćina izjavio je da će uvedeni prelevman (uvozna taksa) na mleko i mlečne proizvode zaštititi domaće proizvođače, kao i da mleka u Srbiji ima dovoljno i da je uvoz potreban samo tokom letnjih meseci, ako dođe do suše.

"Bivša vlast je prodala mlekare i naterala proizvođače da raspuste svoja stada, sada ima manje grla nego pre 10 godina. Veoma je dobra i nova mera vlade da svakom poljoprivredniku, koji bude želeo da novac da kupuje junice iz uvoza", rekao je Baćina Tanjugu.

Kako je rekao, u Srbiju mora da dođe "nova genetika" iz inostranstva jer kod nas nema dovoljno junica.

On je kazao da problem u mlekarstvu traje nekoliko godina, ali da pregovori sa vladom u prethodnih par meseci daju odlične rezultate.

"U petak nas očekuje sastanak sa predsednicom vlade Anom Brnabić, gde ću ja predložiti da vlada mora da donese dozvoljene marže na cenu mleka i mlečnih proizvoda. Mora da se zna koliko može da zaradi mlekara koja prerađuje, a koliko trgovinski lanac koji prodaje" rekao je Baćina.

Dodao je da od sastanka očekuje i da vlada donese odluku koja će biti najniža cena otkupa mleka, koja se procenjuje na oko 70 dinara bez pdv-a. Kako objašnjava, država je povećala subvencije za mleko, ali mlekare to koriste i smanjuju cenu po kojoj otkupljuju mleko od proizvođača.

On je kazao kako bi bilo dobro da sa radom krene državna nezavisna laboratorija za proveru kvaliteta mleka kako bi proizvođači znali kojeg je kvaliteta mleko koje proizvode, jer jedina potvrda koju dobiju je iz mlekare.

Na pitanje o sednici skupštinskog Odbora za poljoprivredu, gde je rečeno da bi EU mogla da povuče kontramere, Baćina tvrdi da ne postoji šansa da se to dogodi, kao i da su sva dešavanja i protesti u "režiji Odbora za poljoprivredu".

"Država je konačno donela ozbiljnu odluku da zaštiti svoje proizvođače mleka, a taj predsednik odbora traži da se ta odluka povuče", kaže Baćina i dodaje da samo mlekarama smeta ta odluka vlade.

Baćina je rekao i da će na najavljenom sastanku u petak tražiti ostavku predsednika skupštinskog Odbora za poljoprivredu Marjana Rističevića.

Vlada Srbije je usvojila odluku o uvođenju prelevmana (uvozne takse) od 15 dinara po litri mleka i za kačkavalj od 30 dinara po kilogramu, koja se od juče primenjuje.

Video: Tanasković: Od danas dodatni namet na uvozno mleko od 15 dinara po litru, za Gaudu 30 po kilogramu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari