• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najskuplji začin na svetu: Biljka koja cveta samo tri nedelje godišnje, kilogram čak 2.000 dolara

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koristio se još u Mesopotamiji, pre oko 5.000 godina

  • 2
šafran, rižoto

Foto: Shutterstock

Gurmani ovaj podatak sigurno već znaju, ali nije naodmet podsetiti: iz cvetova šafrana, višegodišnje biljke - lukovice, dobija se najskuplji istoimeni začin na svetu.

Pravi šafran vas može koštati i 10.000 dolara po kilogramu, a samo ime vodi poreklo iz persijskog jezika i u bukvalnom prevodu znači "biti žut". Često se kombinuje sa rižotom, i konzumira se uglavnom na Istoku.

Neka optimalna cena začina po kilogramu je od 1.500 do 2.000 dolara.

Može se javiti u raznim varijantama, ali se smatra da je pravi šafran isključivo jarkožute ili narandžaste boje. Tačno poreklo ove biljke još nije utvrđeno, mada vlada verovanje da mu je domovina istočna Grčka.

Sve u svemu, šafran se koristio još u Mesopotamiji, pre oko 5.000 godina, a pominje se čak i u Starom zavetu, i to kao jedan od najskupocenijih začina na svetu, pored tamjana, aloje i cimeta.

Šta utiče na cenu šafrana?

Ovde govorimo o nekoliko faktora. Najpre, kratka sezona cvetanja - samo 3 sedmice godišnje, a onda i činjenica da stabljike šafrana rastu veoma nisko, te je proces branja mukotrpan.

To svakako povećava potrebu za radnom snagom.

šafran

Foto: Shutterstock

Zanimljivo je da se šafran ubira isključivo ručno, kao i da iz svake lukovice u jednoj sezoni izraste dva do devet cvetova ljubičaste ili plave boje; svaki od tih cvetova ima tri crvena ili narandžasta tučka, dužine 25 do 30 milimetara.

Inače, za samo 1 kilogram ovog začina potrebno je između 150 i 200 hiljada cvetova, dok se pri sušenju gubi 80 procenata mase, pa vam je onda možda malo jasnije otkud ta cena.

I kao što možemo pretpostaviti, šafran se primarno uzgaja u istočnom delu sveta: tačnije, sve od Španije do Indije. Najveći proizvođači šafrana su ubedljivo Španija i Iran, sa više od 80% svetske proizvodnje.

Treba istaći i da je 2018. Iran ostvario rekordnu proizvodnju "luksuznog" začina - proizvedeno je čak 13 tona. Inače, tokom jedne godine, u Iranu je angažovano čak 150.000 sezonskih radnika za branje šafrana.

Video: Jedna noć u njemu vredi kao prosečna plata u Srbiji: Otvara se prvi plutajući rizort na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mila

    2. mart 2023 | 15:27

    Za samo par dolara u prodavnici gde kupujem. Naravno, ne kilogram, ali svakako nije tolika cena kilograma.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>