• 8

Vreme čitanja: oko 2 min.

Hoće li "crveno zlato" ovog leta stići do kupaca? Očekuje se značajno viša otkupna cena

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prethodne sezone srpska malina dostigla je rekordnu cenu po kilogramu, međutim uprkos tome mnogi proizvođači crvenog zlata ostali su praznih džepova

  • 8
maline

Foto: Shutterstock

Sa prvim toplijim danima krenuli su i radovi u Ivanjici i Arilju koji važe za prestonicu srpskih malinjaka. Vremenski uslovi nisu im išli na ruku, pa se kako kažu, ove sezone može očekivati manji rod.

Takođe, prema rečima malinara Dobrivoja Radovića brojni malinjaci po kojima je poznata Zapadna Srbija mogli bi da budu smanjeni, jer proizvođači nezadovoljni neisplaćenim zaradama i zbog sve većih troškova proizvodnje, nameravaju da poseku ovu voćku i čekaju neka bolja vremena.

- Ove godine možemo očekivati manji rod na tržištu i to zbog više faktora. Zima je kasnila, imali smo jako visoke temperature kad im vreme nije. U januaru mesecu dočekali smo padavine bez minusa naročito u ravničarskim krajevima i sve je to preduslov da naše crveno zlato rodi u znatno manjem obimu - kaže Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara Srbije.

Prethodne sezone srpska malina dostigla je rekordnu cenu po kilogramu, međutim uprkos tome mnogi proizvođači crvenog zlata ostali su praznih džepova, jer kako kažu nisu uspeli ni do sada da naplate sva potraživanja. Velike količine maline još uvek stoje uskladištene i čekaju kupce, ali sa nestrpljenjem se čeka i kolika će otkupna cena biti ove godine.

- Ja očekujem da će ona biti od 400 do 500 dinara za jedan kilogram. Upravo zbog niza faktora koji utiču na proizvodnju uslovljavaju da ona bude visoka. Merilo tome je da osiguravajuće kuće rade na ceni od 280-300 dinara. Tačno je da dosta maline ima u malim i srednjim hladnjačama, ali za to nisu krivi proizvodjači, već same hladnjače, jer su oni prethodnih godina čiste zarade po jednom kilogramu maline imali do 2 evra, i tada su svim proljoprivrednim proizvođačima oni davali doplatu od 15 dinara - dodao je on.

Već godinama unazad malinari se susreću sa velikim problemom, a to je nedostatak radne snage. Već sada kalkulišu i pravi se računica za predstojeću sezonu, a po svemu sudeći svoje malinjake mnogi će obrati u krugu porodice.

- Prošle godine ko je brao maline dobro je zaradio. Sa dnevnicom od 5000 dinara, smeštajem i hranom radnici su mogli da zarade i dve plate u malinjaku. Ove godine ako dnevnica bude 4000 po danu to će biti super, mislim da neće biti potrebe za dodatnom radnom snagom već se domaćini oslanjanju na sopstvenu, kako ne bi pravili dodatne troškove i samim tim bili u minus - poručuje Radović.

Zbog velikih količina uskladištene maline, njena cena po kilogramu sada se kreće od 250 do 300 dinara, što je dosta niže u odnosu prošlogodišnje cene.

Video: Kako i zašto se orezuju maline i kupine?

(Telegraf Biznis/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Рус

    2. mart 2023 | 12:16

    Nema od toga ništa. Još nije prodata ni prošlogodišnja malina. Biće dobro ako budu otkupljivali i po 150 dinara.

  • Dragan

    3. mart 2023 | 02:28

    Ma bice dobra cena ,sve ce se prodati do polovine Aprila pa opet iz pocetka sto vise zgrabi od Seljaka. ..

  • Sanja

    2. mart 2023 | 15:36

    200 dinara ce biti malina kg.a mozda nece niko ni kupovati nije izvezena.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>