• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Put za razvoj poljoprivrede u Srbiji je da najpre kao država uložimo u infrastrukturu"

Vreme čitanja: oko 1 min.

„U poljoprivredi ne treba da se delimo na velike i male“, poručio je Luka Popović

  • 0
Polje usevi oranje oranice njiva poljoprivreda Foto: Shutterstock

Put za razvoj poljoprivrede u Srbiji je da najpre kao država uložimo u infrastrukturu. Posle toga potrebno je da radimo na znanju o modernoj proizvodnji, a na kraju i da u njoj budemo efikasni.

Ovo je poruka koju je danas na panelu Kopaonik biznis foruma izneo Luka Popović, direktor operativnih poslova Delta Agrara. Predstavnik kompanije je učestvovao na panelu posvećenom razvoju agrara u svetu koji posle pandemija kovida i izazova rata u Ukrajini više nije globalizovan kao ranije.

Odgovore su ponudili menadžeri najznačajnijih kompanija i banaka (EBRD, Sunoko, Atlantic Group, Vojvodinašume), a posebno značajnim ocenjeno je prisustvo ministarke poljoprivrede Jelene Tanasković, odnosno prilika da se pred donosiocima odluka u agraru iznesu važne sugestije.

„U poljoprivredi ne treba da se delimo na velike i male“, poručio je Luka Popović. „Mi se delimo po onome što radimo, a u ovoj situaciji interesi su nam isti, i to važi za primarne proizvođače, kao i za prerađivačku industriju.“

Luka Popović je najavio spremnost Delta Agrara da i dalje investira u poljoprivrednu proizvodnju, od stočarstva, preko voćarstva, do ratarske proizvodnje. Kao jedna od najvećih kompanija u oblasti poljoprivrede, Delta Agrar ima razumevanja da Srbija po davanjima u poljoprivredi ne može u ovom trenutku dostići Evropsku Uniju.

Ono što je proizvođačima bitno, to je da im se da jasna perspektiva kako će se kretati politika subvencija u narednih 5 ili 7 godina, odnosno kada možemo očekivati da po uslovima poslovanja dostignemo zemlje u regionu i u Evropi.

To bi omogućilo velikim kompanijama da dobro planiraju, odnosno da se odluče za nove i velike investicije u razvoj svojih poslova u agraru.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>