• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Marijin sir je specijalitet u ovom delu Srbije: Majka četvoro dece napravila odličan biznis - i to spontano

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Na selu nemate radno vreme, radi se od jutra do mraka", priča Marija Pekić

  • 0
Marija, Lipovac, Gornji Milanovac Foto: RINA

Iako kozarstvo nije popularno kao ovčarstvo i govedarstvo, Marija Prekić iz gornjomilanovačkog sela Lipovac upravo u ovoj grani stočarstva vidi perspektivu.

Pre godinu dana odlučila je da sedam muznih grla zameni sa nekoliko koza, a danas je ova vredna žena u čitavom kraju prepoznata po najkvalitetnijim proizvodima od kozjeg mleka.

Najtraženiji je njen nadaleko čuven sir.

- Godinama sam želela da imamo koze, ali sam tu želju sprovela u delo u trenutku kada smo zajednički odlučili da više ne držimo krave. Niska otkupna cena mleka i neprofitabilnost u ovoj proizvodnji samo su doprineli da se ubrzam u toj nameri i kupim koze - kaže Marija Prekić za RINU, i dodaje da je zahvaljujući podršci porodice u toj nameri i uspela.

Za svoj uspeh kaže da nije zaslužna samo njena upornost i tvdoglavost, već i podrška svih članova porodice Prekić, koju čine tri generacije pod jednim krovom.

Tu su svekrva Ljiljana i svekar Milan, koji su ceo svoj radni vek proveli su radeći, a takav primer sledi i snajka Marija.

- Na selu nemate radno vreme, radi se od jutra do mraka. U trenutku kada se svekrva razbolela i taj težak period koji je iza svih nas danas u neku ruku smatram blagoslovom jer smo naučili da vrednujemo na izgled jednostavne stvari i da više vremena provodimo zajedno, svi na okupu. Suprug je na poslu, ja sam se opredelila za koze i preradu mleka, a najstariji čuvaju najmlađe, jer imaju unuke, Veljka, Mateju, Ognjena i Pavla i tu su da pritrče u pomoć - kaže ova mlada mama četvoro dece.

Iako se nikada pre nije bavila poljoprivredom, a kamoli proizvodnjom sira, Mariju to nije sprečilo da se upusti u pustolovinu iz koje je izašla kao pravi majstor.

Dnevno pomuze oko deset litara mleka od koga dobija dva kilograma sira. Kada je reč o procesu proizvodnje, najbitnije je da nakon pto se mleko usiri i iseče u kocke, odvaja surutka i gruda koje se stavljaju u grudnjaču.

- Planiram i da proširim proozvodnju, a ako sve bude kako treba čak i da otvorim mini mlekaru. Za kozu kažu da je pokretna apoteka, a benefiti po zdravlje ljudi su opšte poznati. Ono što me je iznanadilo jeste da ne vlada samo ogromna potraćnja za mlekom i sirom, već i za surutkom. Ona se pokazala kao pravi eliksir zdravlja.

Za sada, svojim proizvodima dodala je vrednost, pa se pored običnog kozjeg sira, u ponudi Marije Prekić može naći i sir u maslinovom ulju sa raznolikom dodacima poput raznovrsnog lekovitog bilja.

Video: Najmlađi preduzetnik na svetu: Ima 13 godina, a već sam zarađuje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>