• 4

Vreme čitanja: oko 3 min.

GMO će uskoro zameniti nova tehnika: Zove se GE, a da li je bezbedna?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Jedna američka firma razvija kupine i trešnje bez koštica, dok su u Velikoj Britaniji istraživači su razvili paradajz koji sadrži vitamin D

  • 4
brusketi sa tunjevinom i paradajzom Foto: Shutterstock

Sećate se naše priče o genetski modifikovanom ljubičastom paradajzu?

USDA je, naime, odobrila takvu vrstu povrćke, koja može žestoko da prevari kupce, jer ima ukus paradajza, tako miriše, a uglavnom tako i izgleda.

Ovih dana, i BBC piše upravo o GMO paradajzu, u kontekstu toga da je promenjen čak zakon u zemlji, kako bi se omogućilo da se genetski izmenjena hrana razvija i prodaje u Engleskoj.

Vlada se, naime, nada da će ova tehnologija podstaći radna mesta i poboljšati proizvodnju hrane, ali - zbog zabrinutosti za bezbednost i životnu sredinu ova praksa nije dozvoljena u drugim delovima Ujedinjenog Kraljevstva.

Šta je tačno genetski modifikovana hrana? Dugi niz godina farmeri su proizvodili nove sorte tradicionalnim tehnikama ukrštanja. Tako bi, na primer, mogli da kombinuju veliki, ali ne baš ukusan kupus sa malim, ali ukusnim kupusom - kako bi stvorili "savršenu povrćku".

Ipak, taj proces može potrajati godinama, jer je adekvatno kombinovanje stotina hiljada gena u kupusu - za proizvodnju jednog velikog, ali ukusnog roda - pitanje mnogo pokušaja i grešaka.

Genetske metode omogućavaju naučnicima da identifikuju koji geni određuju veličinu i ukus, a potom ih ubacuju na prava mesta da bi se nova sorta razvila mnogo brže.

U tom procesu se koriste razne tehnike, a genetska modifikacija je uobičajena u većini delova sveta, više od 20 godina. Ipak, to baš i nije slučaj u EU, iako tako mislimo.

Ovaj put se ne govori o klasičnoj genetskoj modifikaciji, već o genetskom-editovanju (uređivanju). Termin o kojem će se govoriti sve više je Cisgenesis (gene-edited, GE).

To je metoda koja je slična GM, ali uključuje dodavanje gena iz istih ili veoma blisko povezanih vrsta, što će niti dozvoljeno po novim pravilima, ako je krajnji rezultat - nešto što se moglo proizvesti tradicionalnim ukrštanjem.

Uređivanje gena (GE) nastaje kao mnogo svežija tehnika koja omogućava naučnicima da ciljaju specifične gene. Novi zakon dozvoljava uzgajivačima biljaka da ih uključe ili isključe - uklanjanjem malog dela DNK - ali, opet, pod uslovom da je usev koji se dobija mogao biti prirodno proizveden.

Poljoprivreda, inovacije, savremena tehnologija, moderna poljoprivreda Foto: Shutterstock

Kada će genski uređena hrana biti dostupna u Velikoj Britaniji? Bregzit je dozvolio vladi te zemlje da uvede mnogo lakše propise za genetski uređene useve u Engleskoj, nego što su na snazi širom EU. Ali, tehnologija je još uvek relativno nova, i može proći nekoliko godina pre nego što nove sorte budu u prodaji.

Ipak, ta ideja je pokrenuta. Zakonodavstvo, takođe, otvara vrata za prodaju mesa, jaja i mlečnih proizvoda od životinja - nastalih putem ove metode, odnosno Cisgenesis-a.

U Japanu se, recimo, već može kupiti paradajz bogat hemikalijom koja se zove GABA, a koja deluje umirujuće, i modifikovana orada gde je više mesa pogodno za suši. Jedna američka firma razvija kupine i trešnje bez koštica, dok su u Velikoj Britaniji istraživači su razvili paradajz koji sadrži vitamin D.

Da li je genetski uređena hrana bezbedna?

Naučnici insistiraju da svaka od tri genetske tehnike proizvodi hranu koja je bezbedna za jelo, i ističu da je sva hrana rigorozno testirana. Oni tvrde da su GM useve konzumirale milijarde potrošača u Severnoj i Južnoj Americi i Aziji više od 25 godina, bez ikakvih štetnih efekata. Međutim, zabrinutost zbog zdravstvenih rizika i uticaja na životnu sredinu dovela je do toga da se ni GM ni GE usevi ne mogu komercijalno proizvoditi ili prodavati u EU, iako postoje naznake da se i to promeni.

Video: Burger na laboratorijski način: Nema više ubijanja krava, meso u tanjiru direktno iz epruvete

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>