• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Šta fali mladim poljoprivrednicima iz Svilajnca? Objavljeni rezultati istraživanja

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rezultati su predstavljeni na sastanku Udruženja Mladi poljoprivrednici Srbije

  • 0
Poljoprivreda, inovacije, savremena tehnologija, moderna poljoprivreda

Foto: Shutterstock

Najvažnije mere podrške poljoprivrednicima su kupovina kvalitetnih priplodnih grla, ulaganje u poljoprivrednu mehanizaciju, mašine i opremu za navodnjavanje i protivgradnu zaštitu, kao i kreditna podrška u vidu subvencionisanja kamate na poljoprivredne kredite, pokazalo je istraživanje među poljoprivrednicima sa teritorije Svilajnca.

Rezultati istraživanja su predstavljeni na sastanku Udruženja Mladi poljoprivrednici Srbije sa predstavnicima Veća za poljoprivredu opštine Svilajnac, zadruga i udruženja poljoprivrednika iz ove opštine, a u okviru projekta "Osnaživanje mladih poljoprivrednika za korišćenje lokalnih podsticaja u poljoprivredi", navedeno je u saopštenju.

Predstavnik odeljenja za poljoprivredu opštine Svilajnac Goran Despotović je istakao da opština u okviru Programa mera poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja prati i podržava potrebe poljoprivrednika.

Despotović je naveo da je opština Svilajnac ušla u veliki projekat navodnjavanja kojim će sistemom navodnjavanja biti pokriveno više od 1.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, gde će se 330 hektara snabdevati podzemnim vodama iz plitkih bušotina, a za 710 hektara voda će se zahvatati direktno iz reke.

Istaknuto je da je obim izdvajanja za poljoprivredu zadovoljavajući u poređenju sa drugim opštinama sa sličnim brojem stanovnika kao i da se planirana sredstva za većinu mera troše gotovo 100 odsto.

Koordinator projekta Oliver Aleksić, istakao je važnost udruživanja malih poljoprivrednika u udruženja i zadruge, kako bi kroz zajednički nastup na tržištu bili konkurentniji i prodali svoje proizvode po višoj ceni.

Video: Najmlađi preduzetnik na svetu: Ima 13 godina, a već sam zarađuje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>