• 12
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Šta će biti sa breskvom, kajsijom, krompirom? Srbija pod snegom usred proleća, a evo šta nas očekuje

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Šaljite nam fotografije i utiske iz svoga kraja

  • 12
voće

Foto: Shutterstock

Sneg u Srbiji u aprilu... Uprkos najavama meteorologa, nadali smo se da ćemo proći "bezazlenije". Ipak, usred proleća, dočekala nas je prava pravcata zima.

Zavejani putevi, teža prohodnost, gust saobraćaj i gužve, samo su jedan deo problema. Voćari i povrtari najpre strepe zbog svojih plodova. Šta će biti sa breskvom, kajsijom, malinom, koje su krenule da cvetaju?

Ako se temperatura spusti za više od tri stepena ispod nule - to nikako nije dobro, kažu poljoprivrednici. U direktnoj opasnosti je voće koje je već procvetalo, kao što su breskve i kajsije.

- Širom Srbije sneg će padati i u nastavku dana, ali i u sredu. Dobra vest je da će njegov intenzitet postepeno slabiti, a potpuno suvo vreme očekuje se u četvrtak. Nažalost, sneg je veoma mokar i težak i kao takav mogao bi da ošteti poljoprivredne i ratarske kulture. Dodatna opasnost su i veoma niske temperature. One su danas oko 0°C i za 15 stepeni niže su od proseka za ovo doba godne - kaže Đorđe Đurić, meteorolog i novinar portala Telegraf.rs.

Kako kaže, težak sneg bi posebno mogao da ugrozi plastenike. Takođe, treba obratiti pažnju na četvrtak ujutro, kada se širom Srbije očekuje i mraz, pa će biti neophodna adekvatna mera zaštite od mraza.

Problem sa teškim snegom, koji zovem još i "lapavac", jeste što može da polomi mlade izdanke. Što se tiče povrća, posebno je ugrožen krompir. Sneg kao sneg ne mora nužno da poremeti biljke, ali hladno vreme - da.

Podsećamo da je 2020. martovski mraz potpuno desetkovao rod širom zemlje, a u nekim krajevima je uništio čak 95% kajsije.

Video: U prestonici srpske kajsije se ne bere, martovski mraz desetkovao rod: Loša godina za voćare

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    4. april 2023 | 10:06

    POCEO JE RAT DELOVANJEM NA KLIMU DABI SE IZAZVALA GLAD I MASOVNI POMOR!!! NUDE NAM CRVE I SKAKAVCE !!!

  • Vesna

    4. april 2023 | 12:38

    Svakako je uvek preskupo, bez obzira na vreme, sve na kraju mi platimo!!

  • Djole

    4. april 2023 | 11:00

    Koliko smo samo voća pobacali prošle godine "kažu mala cena" pa eto nam sada velika cena....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>