• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bili smo u poljoprivrednoj školi u Šapcu: Učenici u rekordnom roku prodaju paradajz posebne sorte

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dnevno se usluži najviše 40 kupaca koji strpljivo čekaju u redu da pazare sadnice

  • 3
Šabac, školski plastenik,

Foto Telegraf/D.G.

Budući poljoprivredni tehničari, učenici Srednje poljoprivredne škole u Šapcu, proizveli su u plastenicima na školskoj ekonomiji više hiljada sadnica povrća koje od prošle sedmice i prodaju.

Iako se rasad paradajza, paprike i krastavca po nižim cenama može nabaviti na pijacama, veliki broj kupaca iz cele Mačve i Pocerine želi da u svojoj bašti zasadi samo sadnice koje su proizveli srednjoškolci.

- To objašnjava poverenje koje kupci imaju u naše učenike i školu. Kod nas, za razliku od pojedinih prodavaca na pijacama, ljudi znaju da kupuju kvalitetan rasad, pa se zato sve brzo rasproda. Proizveden je iz kvalitetnog semena uz primenu svih mera, zdrav je i otporan, pa ako se biljke pravilno posade i neguju daju i dobar rod. Veliki je broj stalnih kupaca, ali se svake sezone javlja i dosta novih pošto se dobar glas daleko čuje - kaže profesorka Slađana Mirković.

Da bi se izbegle gužve pred školskom ekonomijom dnevno se usluži najviše 40 kupaca koji strpljivo čekaju u redu da pazare sadnice.

Mogu da biraju neku od osam sorti paradajza, koje sve osim Big Bifa koštaju 60 dinara, sadnice četiri sorte paprike koje koštaju 30 i krastavac Dorina po 60 dinara.

Big Bif je najtraženija sorta paradajza i mada košta 80 dinara prvog dana su prodate sve sadnice.

- U proizvodnji sadnog materijala najviše su angažovani učenici drugog i trećeg razreda smera poljoprivredni tehničar. Proizvodnja rasada je samo jedan segment u njihovom osposobljavanju za zanimanje koje su odabrali. Učenici u školi imaju idealne uslove da dosta nauče teorijski, na časovima i sve to primene na časovima praktične nastave na školskoj ekonomiji koju pohađaju tokom cele školske godine. Osim toga, za vreme letnjeg rasputa imaju tri sedmice ferijalne prakse - dodaje profesorka Mirković.

Prihod od prodaje sadnog materijala usmerava se za unapređenje nastave, učeničkog standarda i opremanje škole.

Šabačka Srednja poljoprivredna škola je reprezentativna obrazovna ustanova u kojoj se đaci osposobljavaju za više zanimanja, a sa stečenim teorijskim znanjem i praktičnim iskustvom na školskoj ekonomiji oni po završetku školovanja mogu samostalno da organizuju proizvodnju na svojim gazdinstvima ili pokrenu sopstveni biznis.

(Telegraf Biznis)

Video: Domaćin koji je šljvovicu odveo u svet: Sa Canetovog imanja poslat uzorak rakije za Unesko

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>