• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poljoprivrednicima stižu rešenja o doprinosima: Koliki je mesečni iznos za uplatu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rešenje se smatra dostavljenim po isteku roka od 15 dana od dana predaje rešenja pošti na dostavljanje

  • 0
POMORAVLJE KUKURUZ SETVA SETVA KUKURUZA

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Poreska uprava je završila je obračun doprinosa za obavezno socijalno osiguranje poljoprivrednika za ovu godinu i u toku je masovna štampa i dostavljanje rešenja.

Uručenje rešenja vrši se shodno članu 36. Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji i rešenje se smatra dostavljenim po isteku roka od 15 dana od dana predaje rešenja pošti na dostavljanje, a datum predaje pošti naznačen je na rešenju.

Na osnovu iznosa najniže mesečne osnovice doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za osiguranike poljoprivrednike za 2023. godinu, u iznosu od 35.025 dinara (za jednog osiguranika), utvrđena je mesečna osnovica doprinosa u iznosu od 35.025 dinara i godišnja osnovica doprinosa u iznosu od 420.300 dinara.

Stope doprinosa za obavezno socijalno osiguranje iznose: za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje 24 odsto, a za obavezno zdravstveno osiguranje 10,3 odsto.

Godišnji iznos doprinosa obveznik plaća u jednakim tromesečnim ratama u roku od 45 dana od dana početka tromesečja (15. februara, 15. maja, 15. avgusta, i 15. novembra), na propisane račune koji su naznačeni u rešenju, sa pozivom na broj u čijoj je strukturi BOP (broj odobrenja za plaćanje).

Privremene tromesečne akontacije u 2024. godini, počev od prve koja dospeva 15.02.2024. godine, uplaćuju se sa pozivom na broj u čijoj je strukturi BOP, opredeljen za uplatu obaveza za 2024. godinu, koji je prikazan u samom rešenju.

Potrebno je da poreski obveznici prilikom uplata poreskih obaveza za 2023. godinu, odnosno za 2024. godinu, postupaju u skladu sa navedenim kako bi uplate bile ispravno proknjižene.

U cilju unapređenja usluga koje Poreska uprava pruža poreskim obveznicima, uz rešenja o utvrđenim poreskim obavezama štampani su i popunjeni nalozi za uplatu sa svim neophodnim podacima, koje služe kao primer na koji način treba ispravno popuniti nalog za uplatu, pri čemu iznos za uplatu opredeljuje obveznik u skladu sa iznosom tromesečnih akontacija, a omogućen je i QR kod, čijim skeniranjem se putem aplikacije za elektronsko bankarstvo dobijaju podaci neophodni za uplatu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>