• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Afrička kuga svinja u čačanskom kraju

Vreme čitanja: oko 1 min.

Područje poluprečnika najmanje 10 kilometara proglašava se ugroženim od zarazne bolesti afričke kuge svinja

  • 0
Svinje u kavezu Foto: Shutterstock

Područje poluprečnika najmanje tri kilometra oko žarišta zaraze u naseljenom mestu Mrčajevci proglašava se zaraženim područjem od zarazne bolesti afričke kuge svinja kod domaćih svinja i obuhvata Mrčajevce, Donju Gorevnicu, Bečanj i Ostru, navodi se u rešenju v.d. direktora Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede doc. dr Miloša Petrovića, prenosi Rina.

Prema donetom rešenju, područje poluprečnika najmanje 10 kilometara proglašava se ugroženim od zarazne bolesti afričke kuge svinja i obuhvata Vujetince, Bresnicu, Donju Trepču, Balugu Ljubićsku, Stančiće, Mojsinje, Balugu Trnavsku, Vapu, Zablaće, Kukiće, Lipnicu, Mršince, Slatinu, Goričane i Katrgu na području grada Čačka.

Lovišta "Mrčajevci" i "Zapadna Morava Srbija Šume" ustanovljena na teritoriji Čačka, proglašavaju se područjem visokog rizika od zarazne bolesti afrička kuga svinja.

Radi suzbijanja i iskorenjivanja afričke kuge svinja na zaraženom području u što kraćem roku će se izvršiti popis svih gazdinstava na kojima se drže i uzgajaju svinje, kao i obeležavanje i registracija svih neobeleženih svinja, uz klinički pregled u roku od sedam dana, pod nadzorom veterinarskog inspektora. Takođe, biće vršena eutanazija svih svinja na zaraženom gazdinstvu, bez odlaganja, pod nadzorom veterinarskog inspektora.

(Telegraf.rs)

Video: Vodi računa da im ne fali ni "ptičijeg mleka": Farmer se "zaljubio" u kovrdžave svinje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>