• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Profit iznad svega: Španskom nacionalnom parku preti isušivanje, a za sve su krive jagode

Vreme čitanja: oko 1 min.

Više od 60 odsto svih laguna, koje su srce života brojnih vrsta koje žive u nacionalnom parku, već je presušilo

  • 0
Jagoda, jagode Foto:Pixabay

Svetski poznatom nacionalnom parku Donana u Španiji, jednoj od najvećih evropskih močvara, preti isušivanje, najviše zbog ilegalne proizvodnje jagoda.

Prirodni raj u južnoj Španji, koji je pod zaštitom UNESCO-a, uništavaju pre svega velike farme jagoda, namenjene evropskim potrošačima.

Ali umesto da zaštiti park Donana i obračuna se sa stotinama uzgajivača jagoda koji pumpaju podzemnu vodu u svoja polja bez dopuštenja, konzervativna regionalna vlada Andaluzije želi da legalizuje ilegalni uzgoj. Evropska komisija, međunarodne ekološke organizacije i progresivna španska nacionalna vlada govore o skandalu.

- Situacija je kritična - kaže Eloj Revilja. Ovaj 51-godišnjak je upravnik biološke istraživačke stanice u nacionalnom parku i najbolji poznavatelj ovog ugroženog carstva prirode. Nekada je to bila laguna, kaže. Jezero u kojem su hiljde flaminga lovile rakove, puževe i insekte, piše Deutsche Welle, prenosi Poslovni dnevnik. 

Revilja kaže da je 60 odsto svih laguna, koje su srce života vrsta koje žive u nacionalnom parku, već presušilo.

Zajedno s lagunama nestaju i mnoge ugrožene vrste koje su u ovom jedinstvenom prirodnom rezervatu imale jedno od svojih poslednjih utočišta. Severno i zapadno od parka, na više od 100 kcadtarnih kilometara, prostiru se velike plantaže.

Ovde se pod plastičnim krovovima u proleće skladišti većina jagoda koje preplave supermarkete u Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj i Luksemburgu. Posao s crvenim voćem – uglavnom jagodama, ali i malinama – uz turizam je najvažniji privredni sektor u južnoj španskoj pokrajini Huelva.

U području parka Donana broj farmi jagoda raste već decenijama. Jer glad Evropljana za jagodama je sve veća. Špansko voće obično je jeftinije od bobičastog voća koje se uzgaja u zemljama severne i srednje Evrope. Španski političari iz svih stranaka bili su srećni zbog procvata i uglavnom su ignorirali masovnu krađu vode od strane farmera.

Problem nestašice vode pogoršan je zbog globalnih klimatskih promena. Sada se ne suši samo nacionalni park, već sve više i polja jagoda.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>