"Kamila ide u krug i melje plod": Berberi otkrivaju za Telegraf Biznis kako prave hladno poznato ulje

 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Tunis je najpoznatiji po izvozu maslinovog ulja, pomorandži i urmi. Prema statističkim podacima iz 2019/2020 godine, zemlja je izvezla oko 333 tona maslinovog ulja u rinfuzu, u poređenju sa samo 27 tona u flašama. Glavni uvoznici bile su Španija i Italija.

Ova arapska zemlja je 2021. godine zauzela visoko peto mesto po izvozu maslinovog ulja, što joj je donelo zaradu od 19,4 miliona dolara.

Put ka jugu Tunisa i oblasti Dahar vodi vas duž maslinjaka, a jedno od zanimljivih činjenica je da Tunižani sade stabla na oko 25 metara udaljenosti jedno od drugih, kako bi korenje uspelo da dobije svu neophodnu količinu vode.

Kada kamila napravi krug

Daharska oblast nalazi se na samom obodu Sahare, a među pustinjom krije se nekoliko zanimljivih sela u kojima žive Berberi.

Ako ih pomešate sa Varvarima napravićete grešku, a ako ih nazovete "Imazigenima", u prevodu srećnim ljudima, bićete najtačniji.

Najviše srećnih ljudi smešteno je u okolini gradova Matmata, Tamezret, Zeraoua, Taoujout i Toujane, a mi smo imali priliku da posetimo berbersko selo Čenini, u kojem smo čak naišli i na wi-fi!

Jednostavne građevine, sa ravnim krovovima, koje odbijaju vrelinu Sahare, "kriju" posebne odaje koje porodice međusobno dele. U njima nastaje, nama dobro poznato, hladno ćeđeno maslinovo ulje.

Sam proces star je nekoliko vekova, a posebnu ulogu u njemu ima kamila.

U središtu prostorije nalazi se ogroman stub sa kanalom i veliki kameni tučak u obliku kruga. U plafonu možete primetiti udubljenja, koja su tu sa razlogom.

Naime, u kanal se stavljaju masline, a zatim se kameni tučak kači za kamilu, koja zatim pravi krugove oko kanala i melje plod.

Potom se proizvod stavlja u zemljane kace, prekriva poklopcem i ubacuje u zemlju. Tako nastaje hladno, ceđeno maslinovo ulje koje lokalno stanovištvo koristi samo za svoje potrebe.

Da srećni ljudi i dalje koriste ovu prostoriju, govore uzengije za kamile okačene na zidu, kao i miris maslina kada se otvore vrata.

Dalji put vodi nas do sela Toujane, gde smo upoznali nasmejanu braću koja drže smeštajni objekat, u vlasništvu porodice već 300 godina.

I oni takođe imaju jedinstvenu prostoriju za proizvodnju maslina, ali za razliku od prethodne, ona je danas samo eksponat.

(Telegraf Biznis)

Video: Bili smo na degustaciji maslinovog ulja, kako da prepoznate ono pravo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>