• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na hektaru pašnjaka samo tri krave: Plan koji je posvađao vladu i poljoprivrednike

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vladini planovi da se pozabavi emisijama u poljoprivrednom sektoru naišli su na žestok otpor holandskih farmera

  • 1
Krava krave Foto: Shutterstock.

Potencijalno ograničenje broja krava po hektaru pašnjaka, koje je deo predloženog poljoprivrednog sporazuma, dodatno je podelilo holandsku vladu i farmere pred današnji sastanak, prenosi Euraktiv.

Poljoprivredni sporazum koji ima za cilj da učvrsti budući plan za agrarni sektor i koji je već mesecima u fazi pregovora između vlade i framera je posledica holandske azotne krize, pošto direktive EU nastoje da primoraju zemlju da značajno smanji emisije azota, navodi briselski portal.

Vladini planovi da se pozabavi emisijama u poljoprivrednom sektoru naišli su na žestok otpor holandskih farmera. Prema rečima predstavnika poljoprivrednika koji su učestvovali u pregovorima, ministarstvo je predložilo ograničenje od 2,5 do 3 krave po hektaru.

Vladini izvori su saopštili da je ograničenje broja krava po hektaru deo pregovora od početka i da su nepokolebljivi u tome da se ta mera progura. Pored predloženog ograničenja broja krava, sporazum takođe predviđa stvaranje novog jedinstvenog standarda održivosti kojeg će svi farmeri morati da se pridržavaju.

Osim ovoga, poljoprivrednici bi takođe trebalo da dobiju nadoknadu za dodatne napore u očuvanju životne sredine na svojim farmama, kao što su upravljanje šumama i pašnjacima, kao i napore u očuvanju livadskih ptica. Ministar poljoprivrede Pit Adema izjavio je da se nada se da bi sporazum mogao biti postignut tokom pregovora između ministarstva i predstavnika poljoprivrednika tokom današnjeg dana.

(Telegraf Biznis)

Video: Zbog vrućina krave daju do 3l manje mleka: "Srećko" je zato ugradio tuševe i ventilatore u štalu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ниџа

    17. maj 2023 | 16:18

    Ех, па немају ти Холанђанћани појма да смо ми одавно достигли 0.5-1 краве по хектару и крећемо се полако али сигурно ка нули.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>