• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

Još tri dana do sajma poljoprivrede: Više od 1.100 izlagača u Novom Sadu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izlagači koji dođu na Međunarodni poljoprivredni sajam ne obraćaju se samo tržištu Srbije nego čitavom regionu

  • 3
Novosadski sajam , Novi Sad Foto: Tanjug/Nenad Mihajlović

Na ovogodišnjem jubilarnom 90. novosadskom Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, koji će se održati od 20. do 26. maja, biće predstavljeno 1.100 izlagača iz 26 zemalja širom sveta, rekao je danas direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković.

Dodao je da je do sada prodato nešto više od 12.000 ulaznica, a Italija će treći put zaredom biti glavni partner ovog događaja.

- Pored jednog profesionalnog i ozbiljnog nastupa koji su pripremili na sajmu gde su digli lestvicu zemlje partnera oni su pripremili set aktivnosti koje će se održati u Gradu Novom Sadu pre svega kulturne prirode i dolazi nam jedna prestižna izvođačka grupa "Taranta" koja će učestvovati i na svečanom otvaranju - naveo je Cvetković.

Istakao je da se izlagači koji dođu na Međunarodni poljoprivredni sajam ne obraćaju samo tržištu Srbije nego čitavom regionu i da je zbog toga prisutan veliki broj izlagača iz zemalja širom sveta.

Državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede Dušanka Golubović navodi da je veoma značajno što će posetioci imati priliku da vide različite vrste životinja koje do sada nisu izlagane na ovoj vrsti Sajma, a među kojima su i neke tradicionalne autohtone vrste, na 14 kolektivnih izložbi, koliko ih je najavljeno.

- Ono što je za nas značajno jeste da će posetioci ovom prilikom pored izložbe imati priliku da se upoznaju sa genetskim materijalima kao i uslovom u kojima se oni gaje, ali će se pored toga izložiti i sve ono što su buduće mere, programi i podsticaji kako Vlade, tako i samog Ministarstva poljoprivrede kada su u pitanju očuvanje i unapređenje stočarstva u Republici Srbiji - rekla je Golubović.

Član Gradskog veća za privredu i turizam Milorad Radojević istakao je da će Pokrajinski sekretarijat na svom Paviljonu tokom sajamske nedelje promovisati preduzetništo i stare zanate.

- Ono po čemu jesmo prepoznatljivi su organski proizvođači, koji su tu sa nama svake godine, kroz udruženje Organski sad, kao i proizvođači sa proizvodima sa zaštićenim geografskim poreklom. Imamo tri proizvoda sa zaštićenim poreklom, to su futoški kupus, fruškogorski lipov med i begečka sargarepa. Po prvi put sa nama će biti novosadski vinari i mala poljoprivredna gazdinstva koja se bave preradom - kazao je Radojević.

(Telegraf Biznis)

Video: To je neka ljubav, poljoprivredom ne može svako da se bavi: Nemanja (24) želi da ostane na selu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>