• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kakve su cene u čuvenoj srpskoj "Ulici jagoda"? Prodavci drže i po tri plastenika, u jedan stane 500 bokora

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Neki od proizvođala ne žele da rizikuju sadeći jagode pod otvorenim nebom

  • 0
jagode Foto: RINA

Zbog vremenskih neprilika rod jagoda ove godine je dosta zakasnio. Ipak sa prvim suncem u čuvenoj ulici jagoda koja se nalazi na putu od Ivanjice ka Guči u naselju Rti mogu se pazariti dugo iščekivani sočni i zreli plodovi ovog voća.

Prema rečima proizvođača cena jeste malo viša u odnosu na prodavnice, ali kupac dobija tek ubran, neprskan plod, a o kvalitetu govori i količina voća koje se u sezoni proda.

"Od skoro je to počelo, da zreli. Malo je veće branje, dok ne stignu ove na polju, na otvorenom. Zavisi, bude 200, 300 kilograma, kako koji dan", kaže meštanin Bojan Sretenović.

"Već prodajemo sedam dana. Kilogram je 500 dinara. Ali pošto ih stavljamo u posudice, to košta 250. Ide dobro. Mi svi prodajemo, nas pet porodica. Preko 500 kilograma dnevno", navodi Milica Ljubičić.

"Prodavnici ako odnesem, oni možda prodaju posle dva dana, ne proda čovek. Ovde šta naberemo, to prodamo", kaže Ilinka Slavković potvrđujući cenu od 500 dinara po kilogramu.

Kako proizvođači kažu iako je težak posao, zahvaljujući Ivanjičanina i Sjeničanima koji su najverniji kupci, ovaj posao se veoma isplati.

"U jedan plastenik od 25 metara stane oko 500 komada jagoda, a jedan bokor treba da da 700, 800 grama. Isplati se u plasteniku. A napolju... to je pod znakom pitanja. Nisam pristalica toga da se proizvodi napolju", kaže gospođa Milica.

"Isplati se", ocenjuje i godpodin Bojan.

"Samo veliki je posao dovesti je do berbe".

Na pitanje o "višku", s obzirom na to da nema organizovanog otkupa, ovaj meštanin naselja Rti kaže da se za to pobrine njegova supruga.

"Prerađujemo. Nešto ode u džem, nešto u slatko. Nekom nešto i poklonimo".

"Ja imam tri plastenika i zasad mi ne ostaje", sličnog je iskustva i gospođa Ilinka .

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>