• 42
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Poljoprivrednici potpisali sporazum sa Vladom: Obezbeđeno dodatnih 40 milijardi dinara

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Do potpisivanja Sporazuma dolazi nakon protesta poljoprivrednika

  • 42
Traktor trava Foto-ilustracija: Shutterstock

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković potpisala je danas u Vladi Srbije Sporazum o međusobnoj saradnji u oblasti poljoprivrede sa predstavnicima sedam udruženja poljoprivrednika.

Sporazum su potpisali predstavnici Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženja proizvođača mleka Naše mleko, Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice, Udruženja STIG Požarevac, Udruženja Za spas i opstanak stočara zapadne Srbije, Saveza Udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženja proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja "Adraniˮ.

Do potpisivanja Sporazuma dolazi nakon protesta poljoprivrednika koji su, nakon pregovora sa premijerkom Anom Brnbić i ministrom finansija Sinišom Malim, izjavili da je postignut dogovor.

Sporazum je potpisan nakon jučerašnjih pregovora predstavnika poljoprivrednika sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom finansija Sinišom Malim koji su trajali više od pet sati.

Jelena Tanasković Foto: ZORAN ŽESTIĆ (STF)/Tanjug

Obezbeđeno 40 milijardi dinara

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković izjavila je danas, nakon potpisivanja Sporazuma sa predstavnicima poljoprivrednika, da je država obezbedila novih 40 milijardi dinara, te da će budžet Ministarstva poljoprivrede, kako kaže, u ovoj godini iznositi istorijskih 120 milijardi dinara.

- Upravo smo okončali ono što je bilo ružno iza nas u poslednjih nekoliko dana. Sve dogovoreno sa pregovora koji su se održali u subotu stavljeno je na papir. Ovo je jedan veliki napredak - rekla je Tanaskovićeva i navela da je novih 40 milijardi dinara - mere koje su ispregovarane sa poljoprivrednicima.

- Budžet Ministarstva poljoprivrede ove godine će doći do 120 milijardi dinara, od čega imamo preko 104 milijarde koje su namenjene subvencijama. Mislim da nikad u istoriji nije bio budžet Ministarstva poljoprivrede na ovom nivou - istakla je Tanasković, dodajući da joj je drago "što je dato mnogo".

Iznos povećanja po hektaru je duplo povećan sa 9.000 na 18.000 dinara, povećanje po grlu sa 30.000 na 40.000 dinara, povećanje iznosa po litri mleka sa 15 na 19 dinara.

Objasnila je da će sve te mere doprineti da poljoprivrednici mogu lakše da prežive ovu godinu.

- Ukinut im je trošak u visini od 50 odsto za odvodnjavanje u ovoj godini, sa tim da sledeće godine idemo na kompletno ukidanje tog nameta. Naredne godine ćemo pronaći model za subvencionisanje "plavog dizela", koji poljoprivrednici koriste u proizvodnji - objasnila je Tanaskovićeva. Izrazila je nadu da će sledeći agrarni budžet biti napravljen sistemski i temeljno, kako ne bismo dolazili u slične situacije.

Protest poljoprivrednika kod Pančeva Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

Poljoprivrednici: Izvinjavamo se svim građanima 

Poljoprivredici su poručili nakon potpisivanja sporazuma da se izvinjavaju građanima kojima su učinili neprijatnosti, dok su protestvovali, a Nedeljko Savić iz Udruženja "Stig" iz Požarevca rekao je da je jedini način da se prevažiđu događaji iz prošle nedelje bio dogovor.

- Neke stvari su potpisane. Postoji još mnogo njih na kojima treba da se radi. Izvinjavamo se svim građanima kojima smo pravili neprijatnosti, i zahvaljujemo se policiji na dobroj saradnji tokom protesta - nekao je Savić za Tanjug.

Milan Pajić iz Udruženja "Naše mleko" iz Mačve se takođe obratio građanima "koji su pretrpeli muke i probleme", i naglasio da nisu imali drugi metod. Kako je rekao, pokušali su drugačije ali to nije uspelo.

- Naš najveći uspeh je što smo se ujedinili, ja sam prezadovoljan što se tiče toga. Uvek postoji doza sumnje. Ako se bude sve po dogovoru sprovodilo biće dobro - zaključio je on.

(Telegraf Biznis)

Video: Tanasković: Krenuli smo sa isplatom subvencija poljoprivrednicima

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • šale

    22. maj 2023 | 09:57

    Svaka čast na sporazumu. Vlada uvek izađe u susret ako su zahtevi realni.

  • gole

    22. maj 2023 | 09:55

    Postignut dogovor sa poljoprivrednicima je samo dokaz da drzava ozbiljno radi svoj posao.

  • Beba

    22. maj 2023 | 09:31

    Ovo je odlična vest za poljoprivrednike i verujem da će sada biti zadovoljni. Iskreno se nadam da su shvatili da su blokade bile bespotrebne i da su do svojih ciljeva mogli doći i na drugačiji način - razgovorom sa Vladom.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>